咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
呢個post接近2千個正皮係咩玩法
咁睇你自己願唔願意咁低人工捱到死?
佢係好勤力嘅,不過over左,做壞規矩
唔係做唔做壞規矩
而係你見人地ot有得升你又想學既時候你要諗下你既ot同人地既ot有咩分別
你既勤力同人地既勤力係咪出到一樣/更高value既野?
老闆點諗你係永遠都唔會知,你亦唔應該估,但係你又知老闆升佢無其他因素?例如佢會唔會係d乜乜親戚既仔?會唔會佢勤力以外係真係好撚醒?
星島 in house hea工黎喎
有咩做姐 個網又廢
我以前老細都係 完全唔明咩邏輯黎 人地做野做得慢奉旨要幫嫁咩 都痴線
樓主做室內設計
工程界好似要 經常 ot

利申 : ot 緊冇補水
我做買賣片的。
重有就係用把口做野
成日大大聲講到自己好忙
同埋做每件事都幾乎要全世界聽到
或者呢啲先係生存之道
我睇唔透
而個世界唔係得interior 會ot
利申 interior仔 ot緊 ,屌佢老母係咁改野
確實勤力唔代表有得升
做到牛咁都係一樣~
無咩好結果
夫人
有d老細覺得多隻牛仲好
同樣價錢做多一倍野
之後唔升
我做個到未夠鐘已經排曬隊準備走 一夠鐘好似跑馬開閘咁

我fg第一份工咋 諗住有大prj跟過寫落career path份cv好似會靚仔啲 咁當然如果係完prj前我有靚offer緊係即刻遞信
一到5點行出office 門口
香港同日本一鳩樣
公司文化有冇野做都淨係識叫人OT
On撚79
係得香港咁on9
我英國做緊野 全世界準時走
佢地講得好岩:你唔比我跟合約時間放工,我仲需唔需要跟合約時間返工呢。 合約精神係需要大家一齊守護既
我間公司一半外國人一半香港人
鬼佬日日五點幾拉隊去happy hour都冇人話
我地六點幾走俾人問做咩咁早走
有無野做都準時走,大佬你嘅人生唔係得工作,仲有屋企同私人時間,理得人地個norm係唔係咁,總之返工時間盡力做,放工夠鐘就走人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞