咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
一夠鐘就走,,你話我做得慢ot就正常姐,
我做曬野點解要蝕比你
屌, 照走啦, 好鐘意返工咩仲留係度
幫全公司同事做晒d野一齊走 咁先係好員工阿嘛
記得連清潔個分都要做埋 咁就100分啦
老細炒晒全公司都唔會炒你
強迫性OT真係唔合理
有時見到某啲人臨收工先做野
攪到自己好夜走
根本浪費緊自己時間
如果公司有呢啲風氣
我覺得搵過另一份工重好
同埋就算明明公司無呢個風氣
但你直屬呀姐鐘意呢套
變相你都要跟埋佢果套
如果必須要毫無意義地扮工扮ot
我會選擇辭職
以前個仆街幼稚園校長捉文件行距
邊個Print一張紙都要佢check過,然後要你將啲公仔排到密一密確保唔會有任何空隙先畀你print
重有好多on9嘢
好撚驚人知佢離過婚
但又喺後生重做老師嗰陣因爲呢件事同佢校長打官司
搞到一search佢個名就搵到呢單嘢份文件
幾年前返香港知佢畀人炒咗
成班舊同事去慶功
勿相認
問題好簡單

人工係跟合約入面個working day and hour先簽

跟足點解要被人屌?
真 個個肯OT 得你唔肯 就變左你係有問題果個

仲要捱緊12k人工 仲要冇一日唔ot
公司少人個個都ot 個種無形嘅壓力係令你唔敢準時走
呢個人工其實完全唔知自己呢一年嚟係點過活
撐埋啲大project就走 食屎啦
仲撐埋大project 先走,你真係夠義氣
我個dept啲人以前都會坐多3個字先走
我理鳩得佢地,6點半準時走
到佢地走哂,啲新人都跟我準時走,成功整頓dept
仲有一套係臨收工,明明自己做晒啲嘢就叫你問其他同事有冇嘢幫手follow up

結果當然啲同事乜狗屎垃圾都掟晒啲嘢俾你做

當然你可以say no,不過又比人屌冇團隊精神囉
Exac7ly。
我阿姐仲要話你準時走會好影響員工(嘅氣氛), 佢地背後話你係咪冇野做,好得閒。

我覺得 人心真係好恐怖。
明明做好晒野,盡晒自己本分。
多謝大家咁踴躍嘅回覆。
琴日PO完之後忙左成個晏就,
到放工睇到個POST咁多回應,
冇諗過迴響咁大,
亦都証明左原來唔係正係得我一個覺得公司D人奇能怪,
原來自己仲係人, 識思考, 未麻木, 仲有追求。

今日下晝請左事假去見工。
我會加油!!
為左離開, 為左可以更快樂嘅自己。

如果邊個都好似我咁咁困擾
請唔好放棄!
人, 不嬲都有選擇。
請唔好放棄可以過得更好嘅機會。
請唔好放棄同呢個扭曲嘅常態抗爭。

因為, 呢個世界, 一定仲有同伴一齊努力改變緊!!
一向都做完野就走
唔會扮野
OT先有得升職,你哋會唔會妥協?
工作環境幾好又唔想走
升職加嘅人工加幅大嗎?
其實都係睇巴打覺得值唔值得咁做。
加油巴打
我都係努力搵工中
同路人
唔係fg第一份工都走左
不過返工開頭辛苦d,又新仔又驚青
而家做左幾個月真係有無野做都好六點後都係一路打機一路做
點都無得準時走
最早走果個都六點九
村民你都唔走啦
我都擔心我做夠一年變左comfort zone
今日訓左成朝
而家日日由朝到晚篤電話又無野做
Hea到傻但都要七點走
好過日日overload 9-8咁做野
睇data 睇到就快生眼挑針
我班同事又好好
有時都唔知值唔值得留多陣
請返夠人Workload又小左好多
我試過帶頭做最早走果個。
留意: 最早走係講緊1830放工,但1850先走。
但係我一個人堅持都冇用, 公司果50人都仲係咁。
所以 我辭職都真係只係遲早嘅事。
本身公司無OT文化,大家夠鐘就走。
來左條友做左兩年,好自發咁OT,公司淨係升左佢 屌你明玩野
會唔會上司根本就唔想見到人O?
你有冇諗過ot同升職只係兩個現象黎,姐係人地升職唔係因為佢肯ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞