咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
公司兩個月有6個同事走
我都唔知捱唔捱到半年
夠鐘即走理撚得你 年年加10%人工
做外國公司,大部分人準時走,我有時遲走少少已經會係最後一個要負責鎖門
咁你講到而d位實係人爭工啦百萬年薪
咁就係出手問題啦
等如政府咋嘛
比你入去做但你要奶共,大把人都衝去做
但幾多工出手又低,又要人做到隻狗咁,仲要受埋氣,然後間公司就呻難請人
其實係”正常”

至少做過幾間工程係咁
120萬一年嘛⋯⋯但幣在呢到啲人係講緊一年15K至20K都要做到隻狗咁!掃街都就快高人工過佢地
ot 1粒鐘 140 o 下無所謂
一個月
頭三個月10k
百萬年薪係呢個位同呢個industry 係屬於正常市場價格. 即係好似13000蚊請FG 係市場上正常價格一樣. 所以, 個位無特別高人工. 我想帶出既係, 而家不論咩post, 大把有料既人係市場搵緊野做.

有無料同洗唔洗驚俾人炒, 係hk 係零關係.
我公司都咁上下
但同事全部都好好
有時幫佢地趕埋份野佢地都唔該前唔該後
有時無野做就走班上司做到隻狗咁都唔會出聲話我地班細
佢地好清楚鬧走埋我地
D濕碎又重複嘅野佢地要自己做返
但你間野係on9,七點叫早走仲要預先通知
真係多撚謝佢
Civil 行業?
真係好多公司都係咁 問題係個個都覺得係理所當然咁 就好似8k9k既工日日ot咁垃圾都會有人去做

你準時 你認為有問題 即係你係異類 問題係你度

我自己就照常做完就走 只要公司大部分人都係準時既話 老細都唔會點講
文職?
準時走啦 我唔想前人做爛巿呀,大佬
佢個份工個職位係女性工作者
30歲前10皮含下都抵
5年十年都算
我公司大部分人都係做左一年、三年、幾個月。
所以當我知道呢個事實我就知間野一定有問題先會咁樣走過一批人。
日日準時5:30走
仲話抗爭
公司ot文化都抗爭唔到
香港人真係得啖笑
冇問題, 不過我冇錢洗時, 係咪d同事會分d比我先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞