咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
返機場工,每日早十分鐘已經等打卡收工,OT 可以reject。唯一唔好就係返工好遠同要輪班
佢地唔想返屋企還唔想返屋企
自己做完本份準時收工都要比老屎忽屌早走
佢地唔走關我撚事咩
講到準時走係錯咁
有本事早走點解唔走

之前份工個垃圾經理話我成日準時走 同佢講做晒所有野又唔信
到佢發現我做晒D野就加我workload 人工又唔加 仲要cut埋人手
之後同佢講唔做 佢求返我轉頭又話請返個人返黎幫我乜乜柒柒
不過都無理佢了

利申:供車供樓供父供母
你問我, 我一定話你聽個價值係0. 不過當個個人都唔走, 你第一個行, 個老闆係點諗我真係唔知
點解唔屌返呀姐轉頭?
合約寫左喎而家
擺上連登會令你可以準時放工?
老闆點諗不嬲你都唔會知
會唔會因為你一個唔ot而炒你真係得佢一個知
多要求都忍
屌你老母雞水咁多人工
如果係你個case 我會辭職走人
今日可以叫你OT 1hr 聽日可以2-3 OT
樓主係好容易被羊群心態影響到既人?
我其實每日做曬d野就會準時走,走之前會問老細有冇野要幫手,冇既話就同佢講走先
其實有幾難?
我每日都差唔多係準時走,做野慢先會ot
係 大部分白領工都係咁
比錢OT都唔OT!

何況唔比錢要你OT!
做緊intern 一到六點阿頭就會好似個鬧鐘咁行勻成個department叫人走
依啲先叫正常
再好啲嘅直頭叫人早少少準備走
你老細開明係OK

但大部分港資老細都係仆街來
見你準時走就比多d 野你做
明明你係做得快果個,其他仆街係一路做一路蛇

而呢個文化亦都係點解大部分港資唔成功的原因
搵到呢啲好大佬真係唔好走
我公司ot有補水
就算冇野做
好多人都專登坐多半粒鐘呃ot

如果冇野做我會sharp leave
準時走 冇人話
個個五點就洗杯去廁所等收工
Ot無補水真係搵鬼做咩

屌你老母得嗰萬零蚊又要ot

我去做保安唔好

起馬準時收工
做緊中資,之前返過外資
兩間既老細都係睇表現,你做得野,唔關工時既事,而係效率
有啲連part time 計時薪都要ot

六點收工永遠做到六點半先安排你走

走之前仲要briefing先比你換衫走人

返左一日之後就無再返

難為有啲撚樣覺得咁無問題
好多廢佬係唔想返屋企對住啲唔睬佢的仔女同惡老婆,所以晚晚扮忙OT

佢地最鐘意係office hour吹水,搞到做野好慢,然後放工就是扮忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞