咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
基本都係講緊1個人做幾個人既工作量
人廢 份工又廢
仲諗結婚生仔?
我公司幾辛苦先請到一個人
之前果d做幾日就走
Hr希望佢地留多兩個星期幫手都無人制
而家終於請到人
遲曬到公司都唔點出聲
唔係又走過又要請
低賤、自討苦吃大有人在
我做開遲到早走,做咗一年仲加人工
要靠咁樣去升職bonus間公司都係垃圾
請人唔難
請個正常人先難
請個正常又夾到嘅人真係當中獎
我合約寫9-18 實際平均9-21
翻星期一至五 但間中要返埋六
第一日翻工已經OT 冇準時過
翻左兩個幾月 試過有幾日走24
有次收19 第日翻工俾呀頭提點
走19係叫早走 要早幾日講定
冇補水 有既只係每日俾老細小

利申 Fg要捱夠一年做
邊行
咁難請人?
以前份工收6點, 剛番工o個排準時走, 第二日就俾人捉住叫我唔好咁早走
之後7點先走得, 或者臨收工先俾一堆野我做
香港公司真係好撚仆街, 準時走好似千古罪人咁

做左兩星期我就頂唔順裸辭
你而份做半年都夠啦
我而份垃圾工每日ot個幾鐘我都覺得做一年就夠 你果份點捱一年,仲要有說話聽
你可以日日準時走,佢唔比你走咪講合約寫明,講完仲有機會有長假放
entry grad緊係冇所謂
當你去到senior grad又有家庭
層樓又未供完
會比老細渣著春袋
其實好多公司老細會帶頭準時走,咁就簡單好多,交到貨就得

有時公司生意唔好或者老細帶頭西就麻煩d,早走真係會影響仕途,唯有確保自己OT唔會浪費時間搵野學或者做足120%搏升

你fit到漏油就當我無講野啦,home office都無人理你
Design
多人黎見工
但公司好揀擇
入到黎要ot人地唔稀罕你份工返幾日又走
而行太大,測量去做下工程落地盤做室內設計做積樓乜都得
人地鬼稀罕你份工咩......
On9 幾錢人工呀
我公司冇依種文化
做曬野又其他野唔急咪準時走
想做定聽日既野咪ot
冇人理你
我唔知你邊行同講緊咩位, 我講個早一星期既事你聽. 公司唔開名, 不過係誇國MNC. 格黎部門請人, 我fd 係個個部門做, 要請既位置係佢上司. title 係Asso Director. 人工120萬左右年薪未計bonus.

HR 西走完d resume 有40~50 人合資格同有相關學歷. 再shortlist 8 個黎見. 即係話你再有料, 你成功機會係8份1.

咁你覺得做老闆既點解會驚炒人?
最撚仆街係d閪同事自己遲走就話人準時走
我間嘢本身好hea d人習慣準時6點幾走
但有個閪人 唔知係咪之前做big4 ot o到慒撚左
日日磨到7點幾先走 但又唔扺得人準時6點走
6點走佢就明串你同大大聲話你 on99
做到senior都一樣畀人揸春袋咁做隻狗
睇黎都係虛名黎
外國文化咪準時收工
不過你咁講廢老就會叫你移民同崇洋⋯⋯咩香港好好,你睇下美國黑人幾慘,你要知足呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞