咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
人地唔走得關我撚事

咁講嘛
不嬲5點45分停工去廁所,50分執野準備走,58分熄機,59分企打卡機,6點正即閃。
真係屌佢老尾 跟住我催下同事提佢夠鐘收工
佢竟然走去報串 話我chur佢
跟住俾人炒9左
垃圾港資唔會炒人,而係會迫人走

可以慳長期服務金
有錢賠?
如果一個月通知就鳩坐乜都唔做
以前做過最鳩既一間公司係咁
我準時返準時走就比人屌
但隔離同事遲返一個鐘遲放一個鐘就讚佢抵得諗
原因係老闆都係遲返一個鐘
老闆眼中佢係冇遲到
但其實明明有打卡有得睇返
自此之後慢慢全公司都遲返一個鐘
改變職場文化由你我做起

無補水嘅,夠鐘好走啦
我公司都係咁,日日5點坐到6點
我公司收6點, 個個5點50 就去廁所執定野, 一夠鐘就走
照準時走啦, 佢再屌鳩你你問返佢合約寫左幾點收工, 呢D野最緊要夠guts, 唔好咁易比人影響到
你根本唔明我講緊咩
香港公司仲有一招
就係叫你自己辭職,但就寫聽日唔做
唔扣佢代通知金
公司用reference letter要脅條友話唔做就寫衰佢

利申:見過人咁比人即炒
我心諗都on99
有時成個行業風氣係咁 走得去邊
奴隸獸
咁你日日都講, 三日後要準時走
港資公司冇間好
係你未明我講咩. 你唔會成世搵10000蚊. 呢個係main point.

大部份正常hk 人有大學學歷既, 去到30中, 個salary range 係30000到50000不等, average 黎講. 你行到呢個位, 再番黎同我講工係"揀到啱為止". 呢個位既人你咩住租, 仲有大量有料既人排住隊同你爭一個位.
你咪屌柒返佢, 佢既然都咁撚串你都唔怕屌柒佢啦, 咪大大聲話返佢ON99冇錢收係度鳩坐
有d人性格係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞