咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
呢啲閪工做唔做都罷
一係好有path一係好高人工先會O
用腦諗下,除左lunch果1個鐘之外,有冇可能咁多個鐘都保持高度專注? 唔係既話,做多幾個鐘都係hea係到做樣
日本改左有最高工時,同埋之前冇最高工時OT都有補水喎
有補水都唔O啦 都無野做
又來月經...
都係果句,跟合約,夠鐘就走
佢炒你就更加要走
如果唔係要份合約來做咩?
絲打,你做邊行?
我搵工時發現香港其實宜家唔係真係咁多鬼佬公司
所以好奇你做邊行。
我份工日日都會打去日本。
我香港時間七半打過去追野,佢地都仲聽到電話(ry
老野真係好興坐係到OT扮勤力

根本堆野可以一早做完硬係食完飯要拖到3 4點先開始做

你做得快老細又會比多樣野你做,準時走又話你無野做

香港人
基本上都係,我依間偏鬼佬管理style 先唔係咁,我諗真係好睇管理層既管理手法

我平時返朝九半晚六半,返工頭一日,六點三我manager 話去廁所,出到黎見我仲坐係位就屌柒我,話六點半收工係六點半踏出公司門口!唔係六點半先執野!
嚇到我即刻拎袋走(其實一早執好哂,諗住strong hold 到有人走我先走
巴打係做咩架T T
應該無人估到,我做服務性行業
阿姐試過開會大大聲講:我對上做野個間公司個班好似你地咁後生既員工,佢地無8點都唔會走 難聽過粗口
me too
佢地奴性重係真 要為公司賣命 好多人一世人打一份工
跳槽會被排斥
但你話係咪真係忙到咁我諗未必
我老細又真係好做得野,日日開好多個會,所以好多時我OT都係因為到放工佢先有時間同我地開會。
佢雖然好做得野,賺到錢,但變左時間觀念上係唔會覺得放工先來開會有問題, 食飯時間拿來開會係問題, 每個人每一日都因為佢未走而OT係問題。

FYI, 老細幾惡, 同好chur。
絲打係做咩?

我因為日日都同好多間日本公司聯絡。
所以知道佢地其實真係忙
同埋上司係一定會OT得耐過下屬。
百幾頁二百頁圖張張都要改
要做野果陣就覺得時間點解過咁快
快到一坐底就收工
生意多左, 老細仲要好肯請人,但係流失率好高, 請極都係有人走,所以公司長期都係一個人做緊幾個人嘅野。
我反10收8 係固定時間
反一至六

13K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞