咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
有d屋企8點幾先食
無野做早D返歸劣下鳩好過啦
零售 採購
樓主好球

要無顧OT嘅工=on9
Contractor 就真係唔洗理,難聽啲講,你駁哂命留係到比表現人睇都冇用。contractor 就係冇保障話炒就炒。

我自己都係contractor, OT 冇補,阿頭都話搞掂就走,冇補水咪洩俾人。
合約寫明, 理佢都ON 9
日日倒數準時走
垃圾工,香港太多人,做爛市
你唔做,咪請新移民,超級南亞人
總有人做頂爛市
做唔晒野既ot 咁叫勤力
做晒野留係度ot就仆街啦 累人累物
我會係公司打陣機唔洗迫繁忙時間
我初入職真係好勤力,冇嘢做都周圍r嘢做,諗返起都幾on9,要忙到自己冇得準時收工,除非撞正返學時間
宜家變咗老seafood,將手上工作拖半日,臨收工先爆seed做,一到6點就閃人
收6點5點半就開始執野 永遠成個dept我第一個走
講個殘酷d 既事實你聽, 你趁仲可以咁早走, 而家做到盡. 因為當你結左婚有層樓, 有小朋友咁, 你每個月尾都頭痕緊又要交租個陣, 你就知點解d 老屎忽坐係度唔走. 佢地其實仲想早走過你, 不過驚一個唔覺意無左份工, 去到月尾要交租, 小朋友要洗費, 無錢又要同老婆嘈點交租個陣, 一諗到呢度就會繼續扮工, 個腦就完全放空.
好彩我個間 大把人準時走 仲會早走
殺人犯會係庭上面講懷恨在心十幾年,部署左廿年先去殺人
舊工加班有成舊水一粒鐘 我先肯加
Ot有補水既話
上司通常都叫你準時走
冇補水既話,o唔夠1個鐘都唔撚洗諗住走
講個更殘酷嘅事實你聽
你無家底或者無料
先會驚無咗份工
試用期應該好好了解間公司個文化係點
明明OT 係最無工作效率
如果真係覺得個人留得越耐越勤力
不如買個公仔 長擺啦

利申
多野做 寧願早少少返工 準時放工 會計狗
其實要OT先係廢嘅表現

如果因為工作量大要OT, 即係你上司唔識分工, 一係唔夠人

如果因為你自己做得慢要OT, 即係你廢, 唔應該補水

但如果因突發事要OT就無計, 要補水

做咗咁多年野都準時走人,
理鳩佢邊個係度,
你夠膽帶頭準時走,
成班人會跟你

佢地上一代啲ON9文化,,自己食屎要人地都食屎
垃撚圾
試過,無嘢做會準時走,跟住會俾好多嘢你做,辭職。
次次都係第一第二個打咭走
家底我諗大部份人都無. 有無料就其實見工你有個大學學歷通常都有見既機會, 不過hk 而家連做保安都有大學畢業既, 咁即係人人都有張入場卷. 而家d 老闆根本唔驚炒人, 佢炒一個, 有100個有入場卷既黎apply.
唔關公司文化事

係香港人垃圾

全部人團結 準時走,唔俾既即辭職,咁樣佢地一直請唔到人,最終唔會有呢種文化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞