咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
就算有補水d 員工都會繼續做多1-2個鐘
早走=唔埋堆,唔尊重人,覺得交貨hea
但有腦世心諗其實根本你未搞掂而早走
30頭?
10K 20K 轉就易,30歲打後做咩都要諗過啦,人中龍鳳唔係冇,唔多啦
辭職啦,此風不可長
On9,真係有野做就話啫
利申:會叫下屬無野做好拿拿聲走
即走啦 又要淆 垃圾
講真,香港公司真係垃撚圾。
我記得我in第一份工。個interviewer問我介唔介意OT. 我答佢,有補水絕對唔介意。
人人都話我答錯。我到今時今日都覺得自己冇問題,咁答法。
痴孖根,冇補水做乜同你留低,忽忽地,唔好咁計較?咁不如你出糧寫多個零比我,唔好咁計較……
準時收工係必須
為份工賣命係on9
但全世界老闆都係咁諗
如果呢啲公司咁, 搵工時應該點
我果邊射波老細又會chok你係咪真係病
拎假又話你去玩
我做緊呢間公司又係經常OT但冇補水
地方又遠,又要早起身搭車車費又貴
最近頻頻做錯野,日日俾同事話
仲要日日問我宜家/今日整緊d乜...好似盤問咁....
宜家真係做到灰,勁想走
做緊in-house designer返9-6
但成日遲半個鐘返,有時4點就閃人
今時今日廢人先會扮ot,真係日日做唔晒野ot既人係效率低
以前返過1份繪圓員,正常返9-6
但個日無啦啦會同我講要夜晚去唔知搬野
就係深夜幫手搬d好撚重既建築模型
公司d女同事就奉指唔洗搬,明明諗住坐office唔洗搬,點知做左半個運輸工人
最重要係ot無補水,人工重要唔過1萬
好多腦細錢會計盡但你做到嘢就唔會理你
Big4個堆
無補水就行出個office走人啦大佬
又屌又要做
所以我做左半個月就走
Wfc,夠膽就即炒
搵個人頂我個位囉
講出黎仲好似好威咁
正一on9仔
公司覺得要OT嘅人係冇效率、冇撚用、浪費水電
所以一夠鐘成個office就走左90%人

利申:鬼佬公司
返工都係一買一賣 夠鐘咪走得
OT 係人情 即走係道理
乜香港依家仲衰過聲稱ot到過勞死既日本
唔駛15分鐘前standby 日日準時即走

利申: 日本做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞