咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
冇問題,反正自由時間
做過半年港資,要扮OT等大老闆睇到,不了

外資正好多,返工勁彈性,做得掂d野就得,做唔掂準時都無用好快被人排擠。累得滯或屋企有野送黎可以work from home, 所以就算有時星期六日要做少少野或 evening call 都無怨言。
做哂野,準時走
冇人會理你,最重要唔好做錯野就得
垃圾港豬
支持準時走
做過一份工係收6點,到7點仲未走office只會淨返幾個人,再過多半個鐘未走老細會過黎問你做咩仲未走
呢個post正負皮比例好唔正常

因為會負皮嗰班人仲未放工

咁俾人炒又點?有料咪又係搵到第二份工。
再唔係百萬年薪唔做野唔通餓死咩?

的一兩萬既工周街都係,渣的士都兩皮啦。
人的確需要係合適既時候努力工作,但代價係家庭係健康就唔應該啦,做人做狗自己揀架
就算就因為我早走而炒我
佢都可以話係做得差而炒
老細又成日發細路仔脾氣
Ot唔係因為勤力
係因為效率低
如果老細識咁諗就好
sen man黎 唔得罪得
有鳩嘅八婆比起八婆更可怕
不過到我辭職我諗我真係會爆鳩佢
香港腦細最鐘意請一個人要你做兩個人既野
使撚到盡
咁樣ot效率咪唔低
扮OT多嘢做真係好撚on9 你廢定勁 人哋真係唔知咩
話係朝九晚六
其實八點半就要返到
無償
有個男同事
成日屌間公司呢樣果樣
講quit講足成年
但又每日自願ot到唔捨得走
全部人lunch早5-10分鐘行
佢又要搭正先肯行
做緊銀行,返0850,合約寫收1750

第一日返工開始到依家冇準時走過,最遲去到8點

我intern黎咋 屌你
老細真係咁講
佢自己6:00即走,所以大家都以佢為傍樣,多數6:15前已經無人
我準時返工收工 老細無炸形
70後既奴性引起既非常態
要由我地後生既牽頭撥亂反正
我都係,仲升埋職
事實係critical period先做下樣留一陣陪老細,平時攬重要野黎做,緊要時可以幫到手有表現做野有效率嘅遲到都唔會點比面口你睇,除非你真係廢到冇效率要用時間黎compensate。但公司文化都係重點,效率至上又自動波做野嘅deadline前搞掂基本上遲到早走老細唔會點出聲
利申:跟緊個好勤力行動力高又聰明嘅老細,每日遲過office hour個半鐘先番到公司
6pm收工,d 同事5:50已經換定衫5:55去等打卡
我就做到6:00pm 先去換衫,成日都遲走
咪就係你呢啲怕事嘅撚屌做撚爛個市囉
年薪過百萬的post都至少中高層啦
做得呢d post會因為會因為你準時走而炒你?
做得中高層就知唔少機密野, 你估真係咁易炒你咩, 你有料真係遲到早退都冇人敢郁你

我公司d中高層, 話放假就放假, 從來冇人出過聲, 管理做得好, 功課交足, 老闆根本唔會care你遲到早退定甚至唔返, 只係睇你有冇能力到賺錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞