(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(14)

1001 回覆
184 Like 4 Dislike
則係有機會知
三日起紙言追曬成個故,作者加油,如果個故事拎去拍戲一定好正
90年代嘅TVB或者拍到套好睇嘅校園長劇
而家就免啦
拍電影好過
How about ViuTV
冇人睇
呢個故事仲同其他故事有關?
C兄可唔可以比個 故事名黎
打緊
睇下等唔等到先
在三千米賽跑我只能取得一面銅牌,與答應過布正麗的金牌落差很遠,想到當初我還意氣風發向對方作出承諾,我便感到無顏臉去見她,而且她很受歡迎,在陸運會裡無時無刻總有一群狂蜂浪蝶圍在她身邊,我也無謂去自討沒趣。

到了陸運會結束的時候,原本我打算立時離去,但瞥見布正麗等人在大門口附近,我唯有躲進男更衣室。

我在男更衣室裡等待,心想:「再等多陣添,過多陣先出去…等陣,我點解要避佢啫?如果佢要笑我,就算我避得過今日,遲啲喺學校都會再見到,而且咁多人去討好佢,佢…可能已經唔記得咗依件事呢?」

一念及此,我走出了更衣室。

我在更衣室裡逗留了十五分鐘,大部份師生都已經離開,人流變得疏疏落落。

瞧向門口,布正麗已經芳蹤杳然,不知為何我有一點失落感。
我離開了運動場,朝青衣城的方向走去。倏地,有人從身後喊道:「喂!等咗你條友好喇!死咗去邊度嚟啊?」

我聞言愣了愣,別頭回望,布正麗出現在我面前。

布正麗向我伸出了手,我奇道:「仲咩啊?」

「你之前好型咁講叫我等你一陣,你去攞過金牌畀我架,金牌呢?」

我苦笑道:「妳頭先都見到啦!我得第三,點畀塊金牌妳啊?得個銅牌妳要唔要喔?」

「都好過乜都無嘅。」

我把銅牌交給了布正麗,布正麗把銅牌繫在頸上,道:「你好渣。」

「咩啊!我已經搏晒老命去跑,頭先跑完,我嘔到好似美斯咁啊!」

布正麗愕然道:「邊個美斯啊?」

「即係梅西囉!」

「咩霉西啊?仲咩無端端講粗口啫?」

美斯在這時候應該還在阿根廷吧?不過布正麗對足球員認識不深,就算我再次說出與現實不符的話,亦無傷大雅。

「梅西唔係粗口,梅西即係美斯,美斯即係球王,妳啲女仔人家除咗碧咸同朗拿度之外,仲識邊個足球員啊?」

布正麗神氣地道:「邊個話我唔識?我仲識舒寧咸同蘇斯克查,佢地都係踢曼聯架嘛!」

我記起上次與她和房侍農一同到8座賭波,所以她記得曼聯的兩個入球功臣。

「叻喇!叻喇!最叻妳喇!」

我們走了數步,布正麗又道:「喂!我話你渣,唔係話你攞唔到金牌,而係你應承咗人一啲野,當你做唔到,就會選擇逃避。」

我聞言想起了呂靜宜和柳豔,布正麗的說話一矢中的。

「我兌現唔到承諾,驚妳笑我啊!」

「嗯,你應承過我畀嘅係金牌,咁塊銅牌暫時留喺我到先,等你下年攞塊金牌嚟換啦!」

我苦笑道:「下年?我怕下年我都攞唔到喎!」

「下年唔得,就再下年囉!直到你得為止。」

「如果後年都唔得,我諗我畀唔到金牌妳喇!」

「咁你依一世都爭我。」

我苦笑道:「妳咁執著,我以後唔敢應承妳啲咩野。」

「係啊!所以你做得到先好應承我啊!」
唉,大鳩志你生性啲啦!
我們默然地走了一段路,我突然問道:「仲有幾個月就會考,妳有乜打算啊?」

「同你講過架,考完就出嚟做野架喇!」

「真係無諗過讀上去咩?」

「唏,我知自己咩料,中三無畀人踢出嚟,已經算對得住自己喇!」

「布甸,其實妳係好醒嗰啲嚟,如果妳依家發力,妳未必升唔到上去,而且我會幫妳。」

布正麗瞧了我一會,然後大笑道:「哈哈,你幫我?我真係唔鍾意讀書喎!而且每個人都有自己條路。」

「咁…無論妳讀唔讀上去,都要經歷會考架啦!點解唔考好佢呢?」

布正麗頷了頷首,道:「你嘅說話都有啲道理,等哀家考慮下。」

「其實妳知唔知皇后死咗老公,先叫自己做哀家,妳成日叫自己做哀家,係咪咒妳未來老公死啫!」

布正麗臉頰一紅,道:「乜原來係咁咩?」

「嗱!所以話知識係幾咁重要呢!好似妳成日叫自己哀家前哀家後,人地聽到會笑妳架!」

布正麗困窘地道:「邊有其他人敢笑我啫?淨係得你依個死人頭成人笑我啫!」

布正麗一腳朝我踢來,我向旁一縮,沒有給她踹中,道:「嗱!唔好郁手郁腳喇!唔係就會好似上次喺建華屋企咁,又要發生悲劇喇!」

布正麗聞言大窘,滿臉通紅罵道:「頂你個肺,你話過唔講架!你去死啦!」

我瞧見布正麗好像動了真火向我追來,凡是生物都有逃離危險的本能,我立時拔足狂奔。
感覺佢地最後會係埋一齊
突然覺得布甸同大鳩好襯
好正,好青春
大鳩志真係好好彩
春巴, 你係咪想寫死布甸
差d唔記得建華屋企件事
其實果下捉住佢示愛就搞掂
無可能拍劇
都無可能拍電影
咁長咁多人
電視我都無開好耐
暫時無

不過之前出過啲名
在其他故事出現過
拭目以待
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞