(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(14)

1001 回覆
184 Like 4 Dislike
我估學姐要去外國讀書退場了
翌日,董老師告知我柳豔已經轉醒過來,於是我携帶婚戒,打算再向柳豔求婚。

當去到醫院的時候,布正麗與楊鳳瑤亦都在場。

柳豔清醒過來,她倚在床上握著董老師的手,道:「董老師,嗰陣我參加歌唱比賽,唱得好差,我匿埋喊,但係畀你發現,我覺得好樣衰,你畀紙巾我,我有無記錯啊?」

董老師聞言有點摸不著頭腦。

柳豔用手反搥自己胸口,道:「在心中呢?」

董老師瞧見我,喚道:「成皇志。」

柳豔把焦點轉向我,現出茫然的眼神道:「你…係邊個啊?」

楊鳳瑤愕然道:「學姐,佢係成皇志喎!妳唔認得佢咩?」

柳豔搖頭道:「我…識得佢嘅咩?」

柳豔又道:「董老師,我仲記得每次我唔開心同有危險嘅時候,你都會喺我身邊,有次我畀壞人捉咗你命都唔要去救我,你可唔可應承我唔好再揼低我啊?」

布正麗等人聞言,均把視線轉移到我身上,看來柳豔把我忘了,我和她一起的經歷,在她腦海中我這個角色所做的事情都修成了董老師的所為。

醫生對我們說柳豔的頭部受到劇烈的撞擊,加上她遭受到一連串的打擊,很有可能把一些傷痛的記憶刪除。

看到現在柳豔這麼依戀董老師,我道:「董老師,以後豔姐就交畀你喇!」

「成皇志…」

「我只會令豔姐諗起唔開心嘅事,豔姐都係唔好記返我好啲,我認為你先係陪伴豔姐最適合嘅人選。」

董老師瞧了我半晌,然後道:「嗯,咁好啦!我後都會好好照顧柳豔架喇!」

回到病房,我瞧見柳豔背著我們,她望著窗外的景色,她哼著歌:「但慶幸尚能發現 在印象尚留紀念 每一刻都記得 你甜蜜過的臉~」

瞥了她最後一眼,我便離開醫院。

布正麗、楊鳳瑤亦與我一同離去。
楊鳳瑤道:「聽瑞秋阿姨講,等姓丁嗰個畜生畀判監,佢地就會移民去台灣,應該唔會再返嚟香港。」

我點頭道:「都啱嘅,學姐喺依個地方發生咗太多傷心事,去第二度重新開始都好。」

布正麗道:「咁董老師係咪會跟埋過去啊?」

楊鳳瑤點頭道:「係啊!學姐醒返後,佢阿姨同姨丈都睇開咗,依家只要學姐鍾意,佢地都唔會反對,而且董老師份人咁好,人久見人心,佢地依家可能會有啲尷尬,但係遲啲實會相處得好融洽嘅。」

我點頭道:「嗯,學姐之前受咗咁多苦,希望佢以後幸福快樂啦!」

走到了一個三岔口,楊鳳瑤道:「喂,我行依邊啊?你地係咪行嗰邊搭車啊?」

我和布正麗與楊鳳瑤道別。

楊鳳瑤越過了馬路,走到了對面街。

湯仲謀瞧見她,向她揮手道:「鳳瑤。」

楊鳳瑤牽著他的手,道:「等咗好耐啊?」

湯仲謀用手點了楊鳳瑤的鼻子一下,道:「等女朋友有乜所謂喎!」

楊鳳瑤道:「學姐遲啲過台灣,以後好難見到佢,所以傾耐咗。」

湯仲謀道:「頭先見到妳本來想上前,但係又見到布甸同成皇志,廢事令妳難做。」

楊鳳瑤道:「遲啲有機會,我實幫你同佢地解釋清楚,顧琛琛嘅死唔關你事。」

湯仲謀嗯了一聲,道:「好啊!橫掂我依家都有野忙緊,等我搞掂晒啲野,到時實有機會好好坐低面對面講清楚嘅。」

楊鳳瑤點頭道:「我希望你地可以和好,做返朋友。」

「差唔多夠鐘睇戲,我地行嘞!」

湯仲謀臉上展現出狡黠的笑容,心想:「成皇志,等我做完嗰單野之後,我一定慢慢炮製你,而最後我都會搶番布甸返嚟嘅。」
正 有文
隻湯狗又出返黎喇
最後高潮

邁向結局
隻湯狗又出返黎喇
最後高潮

邁向結局

希望快啲有第二部啦
好唔慣無得入黎追故
春巴爆發小宇宙
見到柳姐咁樣唔記得大鳩志,好sad
其實係咪扮出黎?

btw可唔可以令湯狗死?
今晚多文
睇得出樓主進度跳得好快,希望你唔好氣餒,保持一貫水準,加油

多文
湯狗幾時死
我諗如果我將幾個女角嘅故事拆開
當獨立故事 再加個嘩眾取寵嘅題目應該會受歡迎個依家

管佳莉:我初戀情人畀帽我戴,鍾意咗個港大醫科生,點知條友係黑社會

楊鳳瑤:我婉拒可愛蘿莉,佢憤然戀上黑社會大佬

呂靜宜:乖乖富家女要去外國讀書,臨去前佢想同我打野戰

宛琳珊:貪錢校花被黑社會要脅拍甜片,我決定英雄救美

柳豔:大波學姐出嚟援交,被學校阿sir 搞大肚

布正麗:我與黑社會大哥爭奪索爆mk妹

我相信應該有三百正評以上
唔出奇呀,連登啲故就係靠標題搶眼,係咁加甜,然後啲人就會狗衝去睇,反而認真同埋高質嘅故好多時候都會俾人忽略咗
加油
董老師做埋單俠
春巴就算正評唔多都唔好咁灰心 至少我地正評嘅個個都跟左你十幾個post 唔似啲人第一個post幾百正評第二個post幾十正評
忠於自己!等你出書 加油 唔好暴走
出書我一定買
好多作者既作品都係經歷左好多先會有讀者留意,春巴加油,我覺得你出左小說後會有機會拍電視劇

利申:識幾個電視劇導演
好多作者既作品都係經歷左好多先會有讀者留意,春巴加油,我覺得你出左小說後會有機會拍電視劇

利申:識幾個電視劇導演

希望依一日快啲來臨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞