(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(14)

1001 回覆
184 Like 4 Dislike
Lm
留名
布甸出手啦
篤爆謊言!!
垃圾學姐揾返董老鼠啦
成皇志真係又係冇腦
新post留名
就算真係大鳩志嘅都應該要落左佢啦,更何況個細路根本唔係佢嘅
lm
大鳩志唔會咁撚蠢幫人養便宜仔呀
布甸快啲叫大鳩志捉條臭雞去落仔啦
上個post有1002
面對這麼大的人生問題,我要尋找傾訴對象,而我亦想布正麗以女性的角度來為我提供意見,於是我把柳豔懷孕的事情告訴她。

她聽到這個消息著實嚇了一跳,道:「吓!你搞出人命?」

我雙手按著頭,懊惱道:「係啊!我依家都唔知點算?唔知要唔要個BB好?」

布正麗愕然道:「你諗住唔要個BB?」

「咁我同佢都讀緊書,依家邊有能力去養育個BB嘖!而且依個唔只係我地兩個人嘅問題,我都唔知點去面對屋企人。」

「哼!你當初爽緊嗰陣,又唔去諗後果,依家出咗事,又唔去負責任,真係好自私,個BB係無辜架!佢都係一條生命嚟架!點可以話唔要就唔要嘖?」

布正麗這番話說得很激動,這段時間,有不少長者吃完飯在公園散步,他們聞言都瞧著我們。

這些公公婆婆的神情,很可能誤會布正麗是受害者。

布正麗的這番言正辭嚴的話,讓我感到有點羞愧,我道:「我知係我唔好,但係妳都唔駛咁大反應架?其他人望住我地喇!」

布正麗深呼吸了一口氣,語氣平和了一點,道:「成皇志,可能依個唔係一個最合適嘅時候,但係可以咁睇,佢依家嚟到依個世界上,你可以同佢相處更長嘅時間,依個唔係壞事嚟架!兒女嘅緣分係個天畀你架,依家你放棄咗,未必將來仲有依個機會,你依家唔要,將來會後悔架!」

我看到布正麗眼泛淚光,她這番話說得很真誠,女人十月懷胎,孕育下一代,她的觀點角度雖然趨向感性,但我不能說她是錯。

我問道:「但係選擇要依個BB,我同柳豔人生條路就唔同咗,我地要出嚟做野,賺錢養家,依個學歷搵唔到啲咩好嘅工作,而且依個唔單止係我同佢之間嘅問題,我唔知點同屋企人交代?」
「成皇志,我覺得只要一家人齊齊整整,就算係咸魚青菜,都可以食得好好味架!如果一家人唔完整,就算山珍海味擺喺你面前,你又食得落咩?」

布正麗的這番話讓我想起回到1998之初,嘗到阿婆久遺的餸菜,那些家常便飯,吃得我淚流滿面。在天台一躍而下那時,我不是已經覺悟到家人才是最重要嗎?

「成皇志,就算你唔讀書,依家出嚟做野,我覺得你都會成功,個BB唔係你嘅包袱,佢係你努力向上嘅推動力。」

布正麗沒有說錯,我看到不少人在上班的時候受盡壓力,但當下班看到兒女的時候,他們的臉上都會掛上笑容,家庭就是他們的動力來源。

「至於你話同屋企人交代,佢地開頭可能會好難接受,唔去理你,但最後都會接受你,因為你地係一家人嚟嘛!」

與布正麗的一席話,讓我從另一個角度去看問題,其實我是偏向想要那個BB的,布正麗加強了我想要那個BB的決心。

我與布正麗一同離開,我問道:「點解成日會喺公園見到妳嘅?」

「我每次收工都係行依條路返屋企。」

我們走到石梨巴士總站,布正麗道:「成皇志,做咗老豆個人就成熟啲喇!」

我愕然道:「妳之前話我成個阿叔咁款,依家又話我唔成熟,會唔會有啲矛盾呢?」

「無矛盾,你好多方面都好成熟,唯獨處理感情事方面,就好幼稚。」

布正麗轉身離去,瞧著她漸漸遠去的背影,腦海內浮現出我們很多的經歷,原來回到1998後,我的人生有很多她的身影,這一刻我很想喚著她,可是當我想到柳豔和她肚內的孩子,我還有什麼資格?
屌, 又話隻臭雞同佢講有左三個月, 大鳩志唔識計數架咩, 智障呀?!
睇佢個樣 佢會考數學都係會唔合格
仲學乜人讀書呀 疊埋心水幫人養便宜仔啦
早d出嚟做嘢 再買多次敦倫金
然後死多次啦
其實無需要買倫敦金,直接自殺黎多次咪得
每次要一個女角
食勻全校女女不是夢
成敏妍同宋蓮另計

另外,1002係咩玩法?
其實應該係話有咗
無話三個月
一時手誤

Sorry
有無搞錯呀,咁都唔知個仔唔係自己嘅?
純粹 9up : 最好學姐過唔到自己果關跳樓自殺,然後連埋個肚穿越去 2016, 咁春巴個故事就可以多一條線了
每次要一個女角
食勻全校女女不是夢
成敏妍同宋蓮另計

同成敏妍,宋連 3p 如何
益你
留返比你啦大龜
咁即係隻臭雞俾帽大鳩志戴呃佢埋單
每次要一個女角
食勻全校女女不是夢
成敏妍同宋蓮另計

同成敏妍,宋連 3p 如何
留返比你啦大龜

我?我要宛琳珊夠了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞