(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(14)

1001 回覆
184 Like 4 Dislike
真心鐘意呢個故㗎
有時等文仲會同一篇睇幾次
推呀
有幾段真係好好

唏噓
打緊
估你唔到
以為呢幾日都冇
打緊

春巴加油!
Chapter 104 驚變

夜深,走私黑點西貢龍蝦灣對開的海中心,一艘拖網漁船上,一人倒在血泊中,鮮血不斷從那人的喉間湧出,他的視線變得越來越模糊,一個重疊的影像投射在他的視網膜上,耳邊響起叮叮噹噹的清音,彷如死神索命的喪鐘。

倒在血泊中的不是何人,而是石梨數字幫的孖腸,在生命進入倒數之時,他回想起個多星期前的事。

那時他要與同門炒蛋爭奪葵青區話事人的寶座,炒蛋指控孖腸勾結真技安聯手虧空組織的資產。孖腸聽聞這消息當然要向數字幫高層抗辯,澄清自己是無辜的,一切都是炒蛋為了爭權來抺黑自己。

數字幫高層說要些時間調查才可以有裁決,本來孖腸問心無愧,覺得數字幫的高層會還他清白,可是不久有幾個相熟的同門向他透露,有人把數簿呈上高層,證明了一筆八百萬的波欖數不翼而飛。

由於那份呈交的數簿,對所有的交易記錄得很詳細,讓部份高層對孖腸的誠信存疑,要凍結他的資產,形勢開始對孖腸不利,不過孖腸覺得如果現在反抗,反而讓自己招人話柄。

孖腸心想應該是自己這一方有人被炒蛋收買,與對方合謀來對付自己,能夠接觸到這些機密的資料,而且可以在數簿上做假的只有三、四人,究竟誰是叛徒呢?

孖腸在江湖上打滾了廿多年,這些小風浪沒有把他嚇倒,不可能單憑這些證據把他定罪。

可是突然傳來了一個震撼他的消息,就是蛀牙被判入獄,原來的龍頭位置由crying頂上,crying是炒蛋的堂哥,兩人均與孖腸有怨,crying是位睚眥必報的人。
孖腸憂心忡忡,他的女人阿斯亦勸道:「孖腸,依家crying上咗位,今次佢實煮死你架,不如走啦!」

孖腸道:「我都想走啊!但係今次好明顯我身邊有二五仔,我依家唔知信邊個好?」

「不如搵阿湯傾下喔?你咁多個細當中,佢最有辦法架!」

「阿湯?佢會幫我咩?」

「上次你幫佢填三十萬,有恩於佢,佢好應該還返個人情畀你,我試下搵佢探下口風。」

孖腸心想:「阿湯自從上次都無再返嚟,佢無可能係數簿到做手腳,而且crying本身都唔鍾意佢,佢幫crying對付我,crying都唔會重用佢。」

孖腸點頭贊成道:「阿斯,咁妳小心啲嘞!」

翌日,湯仲謀偷偷前來見他,道:「孖腸哥,我收到風crying要對付你,你最好去避一避風頭先。」

孖腸神色凝重道:「我依家走,咁即係證明咗我身有屎,咁樣crying就有藉口名正言順去搞我。」

「唔係啊!孖腸哥,依家蛀哥坐緊監,社團笠笠亂,crying打晒骰,要隊你易過借火,你依家真係好危險。反而你出去避開下,件事等其他兄弟去幫你查,等查清楚,還你一個清白,你先返嚟。」

孖腸陷入沉思狀,湯仲謀道:「孖腸哥,依家係權鬥啊!有咁嘅機會,crying唔會畀機會你架!而且如果你有咩事,咁斯姐點算啊?」

孖腸看了自己的女人一眼,猛一咬牙道:「阿湯,我聽你話…咁你幫我安排下啦!」

出氣多入氣少的孖腸想不到自己的女人會聯合湯仲謀來對付自己,他帶著仇恨和遺憾嚥下最後一口氣。

岸上,花生幫的元老王公覆拍了拍湯仲謀的肩膀道:「謀仔,你做得好,我諗湯老太知道實會好高興。」

王公覆瞧見湯仲謀臉色有點蒼白瞧著那艘拖網漁船,微微一笑道:「君子遠庖,你仲細唔係好慣依啲場面,遲啲唔慣都要慣架喇!過咗咁耐,睇嚟凌霸佢地已經搞掂咗孖腸,佢地刀手組做野好乾淨,會將孖腸條屍掟出公海餵魚無手尾跟架!」
湯仲謀仍然有點驚魂未定,道:「王公,其實佢地都離開香港啦!有必要做到咁絕咩?」

王公覆瞧著湯仲謀,肅穆道:「謀仔,你唔係真係當咗孖腸係你大佬啊?你記住依個係張公同湯老太嘅計劃嘅一部分,當年派你地幾個入去數字幫就係為咗依家,我地要搞亂數字幫,慢慢吞併佢,壯大花生幫。」

湯仲謀瞧著路旁一架貨車,不時有女人痛苦的慘號從貨車裡傳出,他道:「王公,話晒個女人幫我地偽做本數簿,唔可以放過佢咩?」

王公覆嘿嘿笑道:「抵死嗰喎!依啲賤女人水性楊花,背叛自己嘅男人,我地班手足當幫孖腸出返啖氣囉!玩完佢,再賣佢去金三角,孖腸做鬼都要多謝我地幫佢報仇啦!」

湯仲謀默然,被自己辜負過的女人他也不知有多少個了?他的愧疚亦漸漸變得廉價。

王公覆道:「謀仔,咁之後孖腸嘅地盤就落係你手囉!」

湯仲謀道:「我會推舉朱斌仔做話事人,佢有勇無謀好易操控。」

王公覆點頭讚道:「謀仔,你比我諗得更周詳。」

湯仲謀離開了龍蝦灣,他感到很鬱悶,他致電給楊鳳瑤,道:「鳳瑤,我依家好想見妳,妳嚟我屋企喔!我等妳。」
再見了妹釘
198x-1999
rip
實比湯狗開苞啦
開左十次啦
laughing 哥
實比湯狗開苞啦

開左十次啦

係開都係大鳩志開先啦
molamola,又要死人
帶帽啦大鳩志
有布甸理撚得其他女
湯仲謀幾時死
希望真係唔好咁老套劇情
某某壞人突然良心發現
輸左係一時衝動之下
湯仲謀幾時死

快啲搵孖腸啲斬死依條反骨仔啦
孖腸根本垃圾黎
好緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞