(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(14)

1001 回覆
184 Like 4 Dislike
Hello kitty
會係第二部曲交待
布丁!啪啪啪!
布丁!啪啪啪!
布丁!啪啪啪!
究竟番生前布正麗去咗邊呢

會係第二部曲交待

萬分期待!
布甸都係穿越返黎?
開始覺得布甸知道大鳩一頭痕就會去公園
索性喺公園standby
開始覺得布甸知道大鳩一頭痕就會去公園
索性喺公園standby

兼職係做 cafe 加捕住大鳩志
布正麗瞧見我時,她有點錯愕,但玲瓏剔透的她看見我又在這裡,相信她已經大概知道發生什麼事。

她把一罐啤酒遞給我,道:「咩都唔好講住,啤一啤先。」

我呷了一口啤酒後,把剛才與柳豔的事全都對布正麗說。

我笑道:「同妳講喔!布甸,依幾日我都係諗住個BB,佢出世後會幾時先識叫爸爸?我仲諗我帶佢游水同踩單車,佢會唔會鍾意呢?畀佢學畫畫好喔?定跆拳、彈琴好?佢鍾意嘅,就畀佢學晒,但係我又擔心學太多,佢會好攰,最緊要都係佢開心嘖?人生不如意事十常八九,佢大過投身依個社會,都係唔開心多過開心架啦!咁不如等佢細過嘅時候,過得開心啲啦!」

「成皇志…」

「當我做足晒心理準備,我決定咗唔讀書,出嚟做野,就算點辛苦都要畀佢地有安樂日子,我連結婚戒指都買埋啊!但係…點解…要呃我,同我講個BB唔係我啊!」

說到這裡我握著啤酒罐的手不禁用力,把啤酒罐捏成一團,弄得滿手也是啤酒。

「成皇志,唔係我想幫柳豔講好說話,但係最少佢最後都對你坦誠,如果佢過多幾年先同你講,到時對你嘅傷害會仲更加大。」

我點頭道:「我明,但係我唔可以當咩事都無發生,我可以接受到佢嘅過去,佢嘅過去係悲劇,佢都唔想,但係我忍唔到佢對我唔坦誠,我唔可能再愛佢,而且為咗BB嘅幸福,佢都應該去搵返BB個爸爸。」

布正麗默然無言,我雙手掩面,自嘲道:「布甸,妳講得好啱啊!我處理感情事真係好幼稚,之前呂靜宜又係咁,依家柳豔又係,我以為我已經改變咗、變得唔同咗,其實我一直都無變過,都係咁失敗,咁無用。」

布正麗道:「成皇志,你唔好垂低頭,唔好捂住塊面。」

我沒有理會布正麗,繼續自顧自憐。

布正麗拉著我的手,我不滿道:「做咩嘖!我覺得自己好失敗,畀我頹下得唔得?」

布正麗雙手捧著我的臉,然後在我的唇上親了一下。

我獃住了,她道:「成皇志,你點會失敗呢?靜宜離開係因為你放手,畀佢去追尋夢想;至於柳豔,佢最後都因為唔想再呃你,先將真相同你講,其實你已經做得好好。你記唔記得你曾經連命都唔要救過佢地,你曾經盡力愛過佢地、保護過佢地,但係有好多野我地係控制唔到架!」

布正麗的這番話讓我對這兩段情有更深的體會,也許我和她們有緣無份,或許我們在錯的時候遇上,如果我是在呂靜宜尋夢後,才遇她遇上;又或者我更早一點和柳豔在一起,也許我們的結局都會變得不一樣。
讀者最期待的畫面出現了
布甸先係出現係對的時間果個對的人
春巴我好想布正麗同主角最後會一齊
可能你形容到布正麗好似我之前個女朋友,佢係車禍過左身,我地已經無機會有好結果,希望你筆下既布正麗會同男主角開花結果
春巴我好想布正麗同主角最後會一齊
可能你形容到布正麗好似我之前個女朋友,佢係車禍過左身,我地已經無機會有好結果,希望你筆下既布正麗會同男主角開花結果

巴打折哀
讀者最期待的畫面出現了

依篇文真係比一百個正皮都唔夠
加油
巴打有心
幾老套都要講句,珍惜眼前人,好多我地認為理所當然既事物可以好容易煙消雲散
皇后

如果布甸出事,應該好多人寄刀片
立flag
第一次大家一齊估中
啤酒請發揮最大作用
我唔係咁隨便㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞