[航空]連登飛機膠討論區8

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實應該係錯覺
不過總係覺得以前間間航空公司啲座椅設計都唔同
但而家好多都係同一款凳包唔同色嘅布
位而家真係差唔多, 之後就係食. Long haul食好小小同食屎都差好遠.

日系>>中東三寶 / TK >>>Others
變哂做Zodiac凳
要輕, 要薄 (可以高載), 無計
老母321最難頂
可唔可以開去香港
收加航皮
CX 啲 partner 嚟, 唔會直接爭啦
韓進又有家醜

唔知幾時清算到KE
WJ仲有A310
嗰張凳似係本身設計問題, 喺背脊中間位突出嚟
因航大派因卷
大韓大派花生
塗裝
老老柒柒飛澳洲一定係
QF>>CX
VA未搭過唔知,但聽聞啲澳洲鬼幾鐘意
起碼QF啲空姐見到你唔會用蝗語同你講野
個人覺得CX淨係贏個粥同埋多機only
有冇人有玩Airlines manager 2018 tycoon
有咩?
我07-09年係澳洲讀書 個2年都QF 不斷出事
所以一定係坐CX
自隊
又咩事?

大媽險害全機人陷險境?近日有網民大呻驚險飛行經歷,指有操普通話的大媽,在飛機飛行途中竟試圖打開機艙逃生門「看風景」,幸被及時制止,否則後果不堪設想!

《港呢啲》聯絡上發貼者洪小姐,她表示周日(6日)乘搭香港航空編號HX772客機,由泰國曼谷飛往香港。當時她被安排坐於飛機逃生門附近座位。未料於飛機航行時,有大媽突然靠近逃生門,並欲伸手接觸門的開關手柄。

她見狀即時嚇得捉着她的手,並驚呼:「你做咩呀!」不料大媽以普通話回覆:「我想開門看看!」有坐於附近的乘客急忙勸止道︰「這不能開,現在開了會墜機…我們全機的人都會死」!

洪小姐估計,該名大媽為首次乘坐飛機,故不了解機上安全設施,經勸喻後大媽亦面露驚嚇,連忙點頭表示明白。她建議航空公司應加強教育乘客,如加設相關廣播等。

貼文被分享到各大群組,不少網民紛紛斥責該名大媽,指其「無知冇文化」;不過亦有人指難於飛行途中開啟逃生門。根據網上資料,飛行時機艙內的氣壓比外面高,加上艙門會透過電子系統上鎖,故一般人難以打開逃生門。
其實係個氣壓差令到道門頂死咗喺機身 印象中係冇電子上鎖哩樣嘢

低過8000 Feet 左右,個氣壓平衡返,話唔定會畀佢開到
上年坐VA去Melbourne
好多大陸人,我見有個HX share code
來回都有一個HX空姐著HX衫係VA機上serve客
HX有個文化大使計劃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞