[航空]連登飛機膠討論區8

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
654.4萬
當國泰系佔一半 都有300幾萬
整因卷整到手軟
起完三跑之後原本客嘅Outer Bay 可以轉做Cargo 位

而家Cargo 都好似唔夠位,啲機要泊埋去X/L/M 位
L/M做到Cargo Loading咩 藍證淨係去到C同X
而家冇咩332啦

長榮就主要A321,間唔中77w、A333

因航就冇A332,其餘全部機都有機會用包括A333、A359、772、773、77w

因龍就A333多,間唔中都有細機

華航又係冇A332,主要用A333、A359、77w,間唔中有744

廚叉就A332同A333都有但一日得幾班
搵橙色去做咪得 Cargo 好多人有橙色,貨場成日都要拖貨去客場㗎啦
有好多公司都開大咗顏色方便做嘢

好似鴨屎渠咁,有啲Post 成世都未必洗落Ramp 一次,唔通開張黃色過佢,有一柴紅證BDE 添
L位攞嚟泊機啫
你又啱 咁不如直接廢左藍同杏去好過
btw 中埸西邊佢會唔會再起個Terminal
藍色嘅玩法係,畀啲喺主要喺貨場紅線入面啲人用,以防佢要出紅線
所以喺真正喺藍色區活動嘅人係用橙色

杏色嘅玩法就係畀維修Hanger 入面嘅工場或者士多用嘅,真係喺Hanger 嗰啲做嗰啲都係開張橙色畀佢啦

利申鳩噏
識人做跑道尾佢表示冇見過杏色
老閪都開橙色啦,唔夠人跑Line 就捉啲人出去賣血
真心唔知d公司用咩凖則去出證
DFS Sales都出紫證 優之良品d人又出紫證
係咪NSC 有鋪
DFS 我就知4樓有倉,要出去攞貨都正常要紫色
NSC冇優之良品...
其實點解332會唔流行
因為太細?
香港BASE唔流行, 其他地區好多A332.
廚叉好多332
HX D客未夠數用777, 又要開long haul, 332咪岩. 但真係好多咩? 唔係得幾架頂住A350收機過渡期?
332:飛得遠+載人少
333:飛得短+載人多
每座位成本來講333低過332
因航用330係拎來跑短途 長途都係交翻俾359/77w 同埋因航都唔點飛long haul細port 係今年先開多左幾條冷門線
無知一問 如果因航飛TPE寫機型係773 而唔係77W
係唔係代表一定坐張垃圾 fixed shell 櫈
暫時係
因為未有773P
你等eqv 轉type 好過
EK好多人走
黎緊有唔少777同A380泊埋一邊
787啱佢 不過廚叉唔夠料整波音
A350其實同787分別真係好大咩
而家SYD,MEL,ADL,BNE仲有冇用333
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞