[航空]連登飛機膠討論區8

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
支那公司心態
開長線歐美大航點代表夠國際化、夠派頭
有面就夠
早兩三年聽路邊消息講DL SEA 想升hub
駁唔到
講真做好啲亞洲區啲把炮線,NRT KIX ICN嗰啲仲好啦,呢啲線食曬buniness traveller同leisure traveller
HX NRT時間係靚嘅
KIX同ICN
香港唔係得3間做維修既
HX不如食到HND先 講真business traveller成本唔係最重要嘅考慮點

點解我要拎HKG based 客少出黎講,係因為仲有好多人以為HX 係LCC

仲有就係pattern 好?無錯,Aircraft 使用率係高,但係有乜用?維修保養差,一出事搵唔到機拉,機少又要講我地一定用359飛邊道邊道,到出事又拉唔切機然後delay。
HX呢, 只會當佢係一間掛FSC牌頭既LCC.
DL唔係一直攪緊SEA做HUB, 但攪極都攪唔起咩.

GUM真心做唔到hub

DL 想玩SEA但又係冷門port
GUM未去過唔知, 但PVG-GUM都cut埋, 支那人唔buy轉機
佢哋怕比人拖落機咋 不過真心我比得起錢,我轉乜機
上個 post 有講
唔講其他,客機HX UO 都有自己維修 ,貨機FedEx 都有,係差在唔洗落手做
仲有Bac Gfs 呢
pattern好係講緊返工啲pattern...仲有,350保養其實間間都係咁上下,因航得幾隻嗰陣一樣係成日壞成日delay.....
淨係計cabin crew 個番工pattern 已經唔係

因航成日壞有得拉機 HX真係無乜spare 機,同埋TDO無得唔用359

我重點係講緊back up
如果係AB應該就old news 左好耐
因航飛SFO壞左隻359都可以即刻抽第二架359 頂多都係delay少少
廚叉飛SFO壞左隻359 你可以念下個後個係點
可以放工返屋企
delay到/+
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞