[航空]連登飛機膠討論區8

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
而家airbus 都唔收pw1100g
想收機都無得你收
Arr 其實outer bay 幾好
搵幾架巴士一車就車到返去
不過如果要轉返廚叉去返中場就
但中場又冇位咩
Dep就仆街lo 某公司一有機泊勾它悲就打仗咁
印象中有一間都轉左收 320CEO,老母咁等落去都落係辦法,雖然 HKG slot 有限制,但早d收機應該可以早d發展? 無論加航點好加班都好,雖然唔知佢夠唔夠人
定係開左DWN先啊
又獨市又夠近
我覺得AA肯定係又諗揾啲屎忽數唔想嘥咗個T2先搞到咁不倫不類
機鐵用康城模式每30分鐘先一班過去都唔過份
咩唔想嘥,成個t2下年拆喎
拆撚左NSC仲好
其他有satellite concourse而又靠APM嘅機場又有咩後備方案
我見過既都係apm 架空, apm 中間有條行人路人行
ICN, DEN呢啲
或者擴建後嘅BKK
唔係得APM咩

係A330
波音與空中巴士近日皆公布今年第一季財報,波音營收為234億美元,獲利25億美元,分別比去年同期成長6%與57%;空中巴士營收約為122億美元,比去年同期降低12%,獲利則為1,700萬美元比去年同期的1,900萬美元虧損進步。

空中巴士A320neo系列的PW1100G引擎由於問題太多,空中巴士於2月份被迫宣布暫停接收,進而造成交機速度的減慢,一般認為是空中巴士第一季獲利不佳的主因,同時A330系列也因為A330neo的銷售狀況不佳,產量被空中巴士從目前的每月6架,調降為4至5架。

波音雖然也有一些787與737引擎相關的問題,但基本上對交付時程沒有太大影響,尤其是大賣特賣的787系列廣體客機,更是對波音的營收產生相當大的貢獻,大部份分析師都對波音今年全年的獲利表現相當看好。

近年來新型引擎出問題的頻率顯著比2000年代之前高出許多,可見噴射客機引擎設計的效率優化,能源轉換效率從原本的不到30%,提升到50%以上,設計概念上已經漸漸遇到了瓶頸,以至於每當引擎製造商嘗試小幅度提升引擎性能時,都會出現很難解決的問題,這種狀況在未來恐怕只會持續惡化,迫使航空業尋找更為革命性的解決方式。
早知搭華航 個日有有744...
琴日下畫有架18210泊E15
起多條後備apm
佢個官網個FEEL,會唔會去太平洋島國?
5J啲Friend?
需要用到346?

但睇唔清佢想做咩線
個樣咁柒唔似做日韓台
但東南亞又唔覺有port打爆咁大部機
原來得返4隻...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞