[航空]連登飛機膠討論區8

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
又無語言偽術既
講得好清楚
點解midfield隔離唔起多條westfield
要逼翻d客用outer bay
睇番2月嘅新聞,原來EK威脅取消全部777x訂單
即係24個沒有登機橋的新增泊位的其中10個沒有登機橋的新增泊位會在未檢一兩個月內落成?
而淨返的14個沒有登機橋的新增泊位就再遲D?
係咪應該咁樣理解
泊位唔一定淨係客機,仲有貨機,真升機,私人飛機
EK想壓價?
星馬超港台 成全球最繁忙航線
17:45 2018/05/04

台北是港人的後花園,往來香港及台北的航線是去最繁忙的航線。惟現已被取代,據國際航空資訊機構(OAG)的報告顯示,來往新加坡及馬來西亞首都吉隆坡的航班成為全球最繁忙的航線,來往航班最多。

據OAG的報告,截至今年2月底的過去一年間,共有30,537架次航班往返新加坡及吉隆坡,平均每日84班機;香港往來台北以28,887架次居於次席;第三位則為印尼首都雅加達往來新加坡,共有27,304架次。數據顯示,東亞為全球航空交通最繁忙的區域,全球最繁忙的10條線航線中,有8線來自東南亞內,其中更有四線是往返香港。

港台航線客量仍最多

但若按乘客量計算,香港往來台北的航線,繼續是全球最多乘客的航線。按乘客量計算,香港往來台北航線則居全球首位, 截至今年2月底的過去一年間,共有654.4萬乘客, 其次是往來雅加達往及新加坡的航線,共有466.2萬人次。

值得注意的是,若把內陸航班亦計算在內,全球最繁忙的航線是往來韓國首爾與濟州的航線, 截至今年2月底的過去一年共有6.5萬架次航班,平均每日180班。
港台線輸咗比新加坡-吉隆坡
坡佬有咩值得驕傲?
就係因為冇高鐵先會咁啦
講真新加坡坐程巴士都去到馬拉
佢起鐵會唔會化算啲
(雖然坡佬MRT都幾垃圾)
HKG-TPE 通常有772 773 332 321

KUL-SIN 通常737 320 甚至ATR
頭先睇wiki,話當年如果唔起第三跑,就會起第一及第二中場客運廊;如果起第三跑就只會起第一中場客運廊。

問題黎啦,既然而家都唔夠橋位,咁點解唔索性起第三跑都同時起埋第二中場客運廊呢?起碼可以減少要搭巴士既機會...由其巴士部長期唔夠人
咁撚近
機場巴打可唔可以評論下究竟係咪唔夠橋位用?
定係其實新增嗰啲係畀貨機/維修用
客量呢?
A320計一架
B777又當一架
將九成用A320/B737飛嘅route泊哂勾它悲應該ok
btw Cargo得C1-C35再加埋X451-X459都好忟水
張張相都We are Cathay Pacific
We are Hong Kong Airlines
很年輕,很Xianggang
聽到都想嘔
泊晒啲經常有 flow control 嘅出去
上面有講
客量港台大幅拋離其他
Copy多次自己上面個post

HKG-TPE 通常有772 773 332 321

KUL-SIN 通常737 320 甚至ATR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞