IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
個人係懶你就預左中年失業
之前同team有個中年「P仔」俾人炒係因為九個月乜都冇做過,淨識開會吹水

做IT你預做到老學到老啦,乜你要識架喇,份人工都唔太差啦係咪?OT又少
巴打之前好似係Support轉P?介唔介意最後轉到過埋Probation而家幾多K
workload 大到痴線
真係建議唔好入big4做
除非你真係好捱得
我自問都算捱得但都頂唔順
睇你想做security 既咩囉
你想行compliance果邊/你根本乜撚都唔識,BIG4 IT audit/advisory已經係最好
big 4 IT audit 同 cyber security advisory 有咩分別?
兩條team黎

IT audit 係幫audit 睇IT risk

cyber security 做下 pen test , compliance 野
如果將來想入cyber security
exp hire 除咗cisa, cissp, ceh有啲skills/cert 係preferred?
banking infra, networking, support experience有冇幫助?
Business analyst 好做 定 programmer (mobile developer )好做
唔同工種好難比較

vendor/SI 每年加幾多先算合格?
自己做緊間細SI 三年exp 先加得個16%
算多定少?
幾極端架啵
通常做得BA既都唔會想做P
做得P既又唔會鍾意做BA
OGCIO AP2 係咪只會請program 底人?事關我cs 出身但做左幾年野都係infra 個邊,咁樣有冇機會入到去?定written test 已經俾d 問題閪走ed?
乜人都請
大把文科商科人入咗去係完全唔識cs野
做到老學到老同中年會唔會被人炒係二回事
都請唔到人,需求增長快過供應,有貨交到絕少俾人炒,除左死都要入匯豐國泰個班

有手有腳 盡力學system 就得架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞