IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
IT audit 係 third line of defense
front line, second line 要 in-house 做
其實我長遠嚟講都想喺cyber security 發展
ibank infra 學到嘅野係咪對呢方面有用?
淨係知玩得 security一定要好熟network野
我都唔識
等其他巴打答
唔該巴打
其實reject 個26k erp programmer offer 係咪好on9?
唔係
講真打工最緊要最自己有興趣嘅野
如果唔係做落會好辛苦

而且我相信當你好 deidicate咁去做自己嘅興趣 點都會搵得多

你reject得26k即係屋企冇乜經濟壓力 追夢好過啦
多謝巴打你嘅建議
讀完4年cs course 真係唔想再做dup code 為主嘅野
屋企唔係冇經濟壓力但係至少唔洗靠我養
我最後應該會揀返ibank, 兩年trainee programme 入面考下啲security cert
之後睇下有冇機會轉perm 或者去consulting firm 做cyber security
我同巴打有少少類似
我啲course 讀得好差爛晒grade 因為完全唔想花時間落去
但係去搵intern/grad job 又過到啲technical test
有咩原因令你開始鍾意coding?
定係培養出嚟?
由 scratch 到build到舊野出黎其實幾有成功感
啲system design theory pattern
去到algo maths model其實做落就發現好有趣
有啲後悔以前冇讀好書
OOP哲學
我淨係得presentable
因為first major 19 business
番緊工唔得閒屌姐
法資黎講soc gen已經算係有手有腳都入得D frd
都有24K,18K無bonus係IT黎講算少,係ibank黎講更加係少
同埋果埋bank入左去基本上無咩可能轉得番入1st tier(gs,morgan果堆)
唔上唔落仲衰
BOC出名伏啦,我係到屌過好多次 security有好撚多飯,
唔知點解D外人/FG總係唔聽屌
我相信BOC果份應該係似係可能係做一D security audit果邊既工作,唔算話太hardcore
要我係2舊屎簡一舊我諗應該會係BOC
你唔係以為果個level既公司請既helpdesk係真係中小企/學校果D整下Projector 果D下話
係既可能有時叫你裝下機姐,但D user打黎問個system野你都要識答
揀boc 最主要原因係冇咁hardcore?
唔好傻啦
講緊一D專門既data encryption tech 已經唔係每個Programmer識
想學security既就讀好D network
由network做起
security我唔熟
但係以我所知大行多數都係搵vendor做security
唔好唔記得big4 隊It advisory係有隊人專做security audit嗰邊
IT audit 係 third line of defense
front line, second line 要 in-house 做
其實我長遠嚟講都想喺cyber security 發展
ibank infra 學到嘅野係咪對呢方面有用?
淨係知玩得 security一定要好熟network野
我都唔識
等其他巴打答
唔該巴打
其實reject 個26k erp programmer offer 係咪好on9?

其實唔同field真係好難比較
首先睇你自己鐘意邊個方向發展先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞