IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
小弟係岩岩入行1年半做network 既, 最近想轉工, 有份係工係比人賣去長stay係銀行做network security, 不過就係contract 型式, 想問下有冇巴打接觸過呢類contract工, 會唔會伏? 因為benefit 就好一般, 但相對salary 算中高.
p.s. 之後都有興趣向bank既network發展, 呢類contract工有冇幫助, 定再做其他si/inhouse 仲實際?
php 呢幾年有新framework 已經好過以前好多啦

起碼好過寫asp.net
上唔到大台就係上唔到大台,
有咩野大型BACKEND系統係用PHP,
唔好同我講FB,佢根本自己重寫個transpiler 最後=C++。
小弟今年25
入行就兩年
做過1年support聽電話裝機kiosk vendor tech

依家比人賣豬仔形式去一間retail 上市公司做 in house POS support 做左半年

front end 同back end 都要做

做緊性質似coordinator角色
technical上 識 html,css, javascript
熟oracle sql 多

依家17k 做到隻狗咁,見出面是但都過20k 諗走去邊做

想知行少量technical 底project coordinator 有冇得諗?
利申ive 仔商科grad 中學programming 底
非三大 second low
多intern exp喳
咪玩啦
second up 入Mt programme
大把>30k
自己寫開js framework

Ionic angular 同react

29k 嘅係大公司,但d tech 好low level

25k就start up 不過要學ruby
巴打我想問人工中高即係幾多?
今年grad 嚟緊入銀行做infra
Facebook自己應該係用react同GraphQL,
所以同一般玩法好唔同
it29k好驚奇咩
唔係正常價咩
鯨大學店最高果個都30k啦

你fg扑中督察都42k啦
又要人貼糧單
連登仔
你都識講最高果個30k
有幾多個fg去到咁高先
hku ust 好多
老實講非三大係少fg近/過30k
但三大真係唔少
有新野唔怕學
php我真心唔建議
唔入流就係唔入流
有咩問題 好欣賞巴打肯貼,咁咪唔會俾人話吹水點點點,又證明到俾其他人睇
香港有冇公司用graphql 真心想學
三唔三大好閒姐點會係高人工既excuse
不過我就咁望好多非三大真係柒啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞