IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有返咁上下咪照搵it工,又去搵engine工?

我睇唔透
各位巴打想請教下想讀cs係咪一定要入咗engine 之後再揀?如果係 揀科嘅標準係咩?
利申 數學好廢 只對cs有興趣
印象中實習生係冇咩保障(有錯屌細力d)
但我公司請placement 都出緊9500,仲要一星期番4日
不過就番中一年,岩岩好教到佢地上手就走人
cs數底差包你食屎
我就係例子

基本上學術啲course都同數有關
政府請intern都成皮野啦
番工打下卡搞店

利伸 做過
但又甘講,香港Cs d course 你數底差肯讀一定讀到既,係比人用多d時間囉。
不過數底差你最好唔好行backend 條路啦,去做front end developer la
agger
front end就岩了
Engineer* 自膠
agent 真係咁差咩
我頭兩三份工都係perm, 自己搵
之後最新兩份agent contract
升幅都幾高下
同埋好多野幫你搞掂晒,唔使煩

而家唔經agent, 上jobsdb, indeed, linkedin 嗰d,
仲有大公司post perm opening 咩?
好似愈來愈小
定係我太out, 有其他新platform?
大公司普遍自己公司網站有得報
btw agent contract福利如何

我個人真係接受唔到少大假同medical dental coverage 低
其實唔使咁執著la, 自己計返一日AL 值幾錢
當perm有20日, contract 12日, 一年差八日
一個月先0.67日既人工錢
咪千零蚊, contract 人工普遍高d都係返度
況且一般老細畀你請no paid 既如果真係想去旅行

我自己揀contract 主要有paid sick leave, 唔使claim medical 都冇所謂
同埋唔會有啲濕鳩離職penalty 就覺得ok

產假冇記錯係勞工福利一定要有
但要做滿唔知幾多個月
咁你呢份太離譜喎
似係tcon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞