IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我果間年年都有1-2個入flag level
Ibank又一堆 點會有人無29/30k offer
咩叫上唔到大台先
應該係頂唔到c10k既但c1,2k應該無咩問題
呢幾年ibank fo bo 都喺香港請好多it
jp Morgan tech associate 舊年淨係hku 都兩三個
仲有Morgan Stanley, gs, BNP, Deutsche.......
仲有好多mt programme 例如hkex, jardines......都有30k
有ibank offer 但唔想入ibank 或者大公司
是咪好不智
唔係
除非屋企更靠你養
同埋要睇你career goal
下年想去新加坡
之後做一排轉入美國
想入google或者Facebook分級嘅software engineer
如果你讀science出身
algorithm 因為數底會有好大限制
但abstraction 和reasoning 能力分分鐘比CS高
每個人受不同教育 本身有不同長處
只要有相關能力都可以深造落去
比少少時間點下個技能樹
再睇下係咪願意做IT

搵到食然後業餘IT玩下arduino係好寫意既事
讀CS果班人同做IT果班人返工已經睇到唔想睇
不過mt programme其實對IT狗黎講未必係好事
所以好睇個人嘅career goal
原來三大fg已經去到30k

Poly fg mean 得18k
我公司
mt有樣唔好就係三年上m但你隨時tech又唔識management skill又未夠班
而且三年上m嗰個人工其實未必比你外面做dev做三年多
俾足你一般銀行同大公司m grade咪又係得40-50k起跳

tech有料嘅做三年都上到呢啲價
所以入mt前真係要諗清楚
有人過30 唔代表mean 係30
大公司通常會喺first round screen 走大部分非三大
有人過30 唔代表mean 係30
大公司通常會喺first round screen 走大部分非三大
好多人唔知價
某銀行開16.5
有個fd既fd走左 又有另一個fd既同事走入去做
16.5 係ncb?
好撚低
上商gt 今年應該都>20k
16.5 cobol 太低喇
巴打好似啱啱 20K -> 27K?
佢16fg 24k,今年年頭轉工29k
我上一份要一個人做4個位既野但都日日俾人屌點解你咁廢
本身都唔想番 4月收到offer已經唔想要
佢日日咁講即刻辭撚左
我公司黎緊都會轉用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞