IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
非三大得poly d人比較正常
City cs係唔強,但又公道d講,三大都唔係個個強,反而city 逼9佢地出去實習一年,起碼有hands on experience
大家都讀Cs ,都應該知道self learning 先係重點,學校教到幾多,有幾舊大家有數啦
利申: city 但好多kong u/ cu 同事
教嘅course 都好重要
U太多general course
利申hd上返u
發現u嘅科好少coding
小心又有人話HA又內定
出POST係做樣
咁city係咪讀5年?
佢迫人地一邊返學一邊intern
Dse之前係真係讀多人地一年(三年制加一年placement),不過dse 後就都係四年,感覺係好似讀小左野甘
即係讀3年加1年賣屎忽??
咁on9都有 搵唔到咁點?邊有咁多位接晒呢班人

shitty
shitty自有方法塞到每個人都有placement架
但我大部份做ha Ge fd(4-5個)都真係搵左人先出post
不過可能甘岩姐,不過佢地都係ha placement,所以city 個placement 有呢個好處
Hsbc PCCW 呢d最後會接曬
hsbc會唔會好過做其他垃圾intern
唔會
有fd做咗一年placement 淨係入data 同sql
如果見工俾人問一年做過咩。。。都幾大鑊
Intern 梗係去start up 學好d code base
好似真係
利申想做
巴打想做咩RANK 見你幾個POST都強調想做HA
hku engine (非cs/ce) 1st hon fg
fyp 同 intern 都係IT野
但只係識java python c++ 呢幾種
有細公司 18k 話肯重新教過 係咪已經算好?
我人工係正常 (fg黎講)
但以前做vendor日日都俾人屌(佢地唔勁但都成日借啲意屌鳩我 又成日講到出糧比你你應該好感恩 )
所以對所有vendor都無咩興趣
淨係想做啲穩定既inhouse
Ha dir con人工唔錯 p有24k
Ap有37k
每年一個point 岩我呢啲無大志廢物
基本
可以更好
簽咗先囉 騎牛搵馬
直考AP2啦
做咗咁耐野先追得AP2起薪點覺得自己好失敗
幾時先追到AP2頂薪
Ap2我會試啦
諗下好啦
Ap2做幾年有位都可能Ap1
真係有機會30歲前60k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞