IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
maintainability exponential decline
冇22k都唔做啦
輕鬆20k 唔洗英文勁把口又唔洗勁
除左it真係諗唔到
英文勁把口勁就輕鬆fatfat
英文勁把口勁做sales啦
仲做IT
其實做sales真係好大壓力
條數係無止境咁跑
我寧願做IT狗
朝九晚六輕輕鬆鬆袋幾皮
咁又係呀
唔推薦
做左呢d之後好難再返p位做
想學下野 就做下vendor
注意唔好比人偷換概念 OT!=學多左野
英文勁把口勁就輕鬆fatfat
英文勁把口勁做sales啦
仲做IT
其實做sales真係好大壓力
條數係無止境咁跑
我寧願做IT狗
朝九晚六輕輕鬆鬆袋幾皮
咁又係呀

OT呢 邊間公司6點走到咁正
我grad咗之後做嘅vendor同inhouse從來都唔洗Ot
反而intern嗰陣日日O到十一點
vendor 都唔洗OT
唔明點解startup都有人吹捧
香港90%以上既startup都有以下特徵:
1.搵朝唔得晏,公司資金周轉不靈,每個月可能要過2日/一星期先出到糧比你
2.外行人lead 內行人,D 吹水佬話點點點你就點點點,事實佢地淨係識吹水呃funding,咩都唔撚識
3.人工低但要求高,出12-15K expect一個native speaker in english會熟哂所有OOP+一堆se野+一堆做野先會用到既product(e.g. git)
4.人隨風轉,老細話乜就乜,今日你可以係彈性上班,聽日已經要你番完工收工on call
5. 1人世界大戰,請個FG番黎,一條友做一個proj,唔會有人同你review,甚至testing都係你自己做埋

除非你好勁/搵到so called 果10%既startup,唔係真係絕不建議你做starup
香港整體而言個環境都好撚shit
如果係我簡(:

1.大inhouse
好處:
a.錢多 基本上唔係D濕鳩retail,logistic 呢D industry,好多人工都唔差,起碼比到正常既人工你先
b.規模夠大 FG出黎其實識條撚咩,好多都係識基本OO+D basic syntax+一堆data structure
做一間大公司at least你接觸同溝通既人會多左,唔係幫到你做IT,仲幫埋你做人
(順帶一提,係大部份地方,你唔係tech勁到一個點既話,唔識social/毒已經係死罪黎)
c.可以學到domain knowledge,將來轉番同一個field/真係轉行都會易D
缺點:多數都係舊tech, .net寫緊webform, 銀行寫緊cobol...

2.大SI
好處:
a.新tech+tough work, 呢類公司追D野都叫新新地既,但唔好預佢地真係新到一個點,寫哂react果D,學到D skills都係有用
b.同1b差唔多,但仲有一個點就係,呢D公司多數都係接政府/MNC 既outsource project,出黎好多公司都會想要番呢D人
缺點:
a.廢=炒得,唔會有人同你講好說話,做得vendor,你tech廢=無用,話知你幾識同人溝通都好
b.呢D公司有時係outsource你出去個客到做野,直接面對user好無就見人見智
c.錢都係少左D 17年,pccw gt同另一個A字頭既都係16.5

3.細SI
4.細inhouse
5.startup

3,4,5都係果D,自己組合下D優缺點
但都係果句,唔係勁到癲既話唔好哂時間做startup
勁係指夠lead住成間startup, 夠做CTO果個level?
你搵份22k俾我睇
睇唔到
唔識唔好亂講啦…我前後返過三份工,無一份工要OT
我岩岩轉左入vedor
office hour 係9~5.5
但d同事10點先返工,完全唔洗OT
請唔請人
用既野超舊
連PHP 都無用Framework
但真係work life balance
食飯食到兩點
我嗰到lunch係flex hour
日日都由12點半hea到三四點先做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞