IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
Grad job 做big4 it consultant好唔好 有offer但得14.5k
捱到上去senior consultant人工幾好
14.5 慢慢捱
的確
不過上到去就高人工過一般IT 狗
有幾高
Hr話1-1.5年19k 兩三年2xk 45年3xk
信唔信佢好
唔少出黎做都有呢個價啦
45 年先 3x k
big4 爬得快一定唔止
hr呢個worst case黎
上左AM/M grade邊止呢個價
呢個係正常加幅ja wor
但輸在起跑線
其實係咪做IT AUDIT 嗰啲野?
悶到抽筋
有個agent 叫去Starbuck 見面
係咪騙案
出面咁多揀邊個offer post

出黎做你唔係年年轉工撚有呢個價
同埋你出黎做P係隨時俾人兜走
consultant呢D工長做長有
big 4 一向工價
Google 就會知呢啲升幅係真
不過話時話 今年dtt digital consulting 應該有20k
上年都有17k
信唔信佢好
唔少出黎做都有呢個價啦

出黎做你唔係年年轉工撚有呢個價
同埋你出黎做P係隨時俾人兜走
consultant呢D工長做長有
big 4 一向
Google 就會知呢啲升幅係真
不過話時話 今年dtt digital consulting 應該有20k
上年都有17k

自膠
有冇巴打知道PCCW Media 依間係咪伏嘢嚟
借個位賣廣告

小弟係一間公司做
而家請緊人

要 C++ programming
人工極好, 有 Bonus

tg@hftguy
18fg apply 左jos gt, 比人 foul左
但hr打黎話in我其中一個line manager 想係佢條team比個headcount 我
叫做associate technical consultant, 佢話係做infrastructure 同security 會當我白紙咁train同埋有job rotation
請問下有冇人可以分享jos而間公司係點 fg入去學野穩唔穩陣
利申:終極白紙 有意想入行 但真係咩都唔識
咁大間SI, 都係睇你跟邊條TEAM, 做咩PROJECT
GOV就唔好喇, 我直接搵t con 好過啦
其他真係差異好大, 不過SI 通常PROJECT BASE, 係多野學既
JOS 內部其實算唔錯, 會搞下門面野
不過前提係你有得坐佢office...
八九成都要onsite
感覺上好過pxxw, axl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞