IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
fdm 唔會有ibgm gbus, 但係會有Oxbridge Imperial
IBM, Accenture 會有幾多ibgm gbus 去in
當然呢啲人收咗offer 之後好大機會會reject (management consulting 除外)
洗乜吹水丫
做trading 有1mil 根本唔出奇
你頂得順壓力同工作時間咪得

自問冇本事拎7位數,咪安安份份追到5皮幾咪算
證據呢
自己上LinkedIn睇,C++ trading 幾錢
上得到五六皮你點都唔會係等order做野
或者咁講,如果淨係收order先做野就唔會上到五六皮

年半23K唔算差喇,你過一年左右再轉就28-30。如果你唔係咁鍾意dup code,咁唔好諗用dup code上50-60K

至於做邊範,冇人幫到你。有人鍾情整UI,有人沉醉寫algo

視乎你鍾意乜
你熱愛dup code,就算係AP都上到50k
但Archit 好既人我未見過dup code差
technical consultant唔只吹水架
唔好以為打code先叫做it啦
而家做緊上便所謂既tech consultant
都有唔少時間要對客 同客溝通唔係咩問題 同埋有時可以控制到d requirement都係好事黎
但我唔太鐘意成日催d客呢樣果樣 所以pm果便應該都唔會考慮
鍾意dup code既話 有d咩path可以上到50 60
之前幾份工頭一個月都honeymoon
今次份新工第一個月已經要OT
仲要我已經好努力pickup緊,老細仲要成日同我講話expect我可以跟多啲嘢唔止跟咁少
大佬呀唔係我唔想跟.. 你都要俾時間我學咗Business Knowledge先跟到嫁..
痴線嚟咗一個月咋當我好似係到做咗成年咁
間公司叫 sourcibo
其實冇話乜特別path
只要你鍾意做又真係有料
慢慢就會上到去
普遍黎講5,60k嘅developer都係做埋 architect啲野其實
走人啦
搵過間
我五六年前做full time sunmer intern web dev 8k
3k partime 都唔屌啦
3K一個禮拜都唔做啦
當自己google咩
3K都up得出 間公司
係請一個月,勞工法例好似允許一年有一個月出咁少人工

各位巴打,唔好意思,借位講一句

有冇讀緊U嘅學生對ML DL RL有興趣,可以TG Add我

@dfag34gs
想問下web developer summer intern3000人工,fulltime係咪正常

add你做乜鳩先得架
請人定乜呀
佢地fg都咁嘅paid
intern得6k好合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞