IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有得揀都情願做Vendor / SI
之前做過2間中小企 inhouse

第1間個Head 做銀行出身但係永遠唔聽人講
睇住佢會出事比咗意見佢都照做,做親一半以上都有獲氣

轉去第2間諗住會好D,點知仲大獲
個Head係外行人加當你係萬能人
User唔識用software 係你嘅責任, 有時仲要做埋PM/BA角色
咩都話好易,咩都話想做,最尾講到錢就收皮

而家係間Vendor 到做可能係我好彩
而家個Team做野都叫齊心有問題一齊搵方法解決
唔會話唔關我事就wfc
其實vendor又好inhouse又好一樣有伏一樣有正工啦
睇彩數
最緊要唔好underpaid
vendor/si 有樣好
就係自己team 會團結d, 肯互相幫助
因為大家都係受壓迫,畀人chur既人
都係圍埋暗啞底屌個客

inhouse山頭主義重好多
好易畀自己人撚返轉頭
fg18 有兩個offer 考慮緊
中銀 IT operation gt 17.8k + bonus
low tier 法資 ibank trainee ~18k no bonus
boc 唔知會被派去邊條team, 不過比較大機會 Information security/cyber security/IT risk management
ibank 就 server team, 做 infra + level 1/2/3 support
咁多位巴打會揀邊份?
2個都係垃圾
一定係法腸,出得18k都係嗰間啦

1) 就咁比名,一間係全球嘅ibank,一間係亞洲區嘅銀行
2) 工作性質: operation太易比automation取代, infra野學得好可以好專業
3) 前景: ops = 0, 中資行轉極都係普通大行,人工高極有限
infra叻嘅轉去vendor又好inhouse又好都得,法資轉法資係易啲添,你捱幾年跳返去 socgen bnp人工都翻倍啦
雖然係事實
但係屌完都俾啲建設性comment好冇
中銀 IT operation gt 17.8k + bonus
low tier 法資 ibank trainee ~18k no bonus
boc 唔知會被派去邊條team, 不過比較大機會 Information security/cyber security/IT risk management
ibank 就 server team, 做 infra + level 1/2/3 support
咁多位巴打會揀邊份?
2個都係垃圾
雖然係事實

咁多位巴打會揀邊份?
2個都係垃圾
雖然係事實

我都知係垃圾
另外有份26k erp firm offer 但係唔想take
巴打我想問唔係security related 先唔易俾automation 取代咩?因為銀行要跟hkma regulations
中銀05年取消咗雙糧喇
中銀gt 應該唔洗點dup code
其實middle to back office所有野都係做緊automation, even compliance
個問題係你入去做ops , 你點先可以enrich到自己skillset唔俾人淘汰?
基本上係冇機會,只係睇大勢睇運氣
咁多位巴打會揀邊份?
2個都係垃圾
雖然係事實

security我唔熟
但係以我所知大行多數都係搵vendor做security
唔好唔記得big4 隊It advisory係有隊人專做security audit嗰邊
法資,
就算之後要轉,轉去其他外資銀行都易D
我會建議選France ibank
原因係infra長遠計待遇遠比p仔技能樹好
無可否認18CSFG18k待遇僅僅合格
anyway 我覺得可以考慮下
至於Boc 聽講都同祖國接軌
重要做住農中農既ops位 你諗你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞