IT界討論區:(25) 消失的討論區

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
做左差唔多兩年IT audit 做到好灰

有咩出路
點解灰
入bank 做 internal audit la
其實點解咁多人想做正苦工
我覺得做IT都唔係好洗搵正苦啦
要HEA既 搵間IN HOUSE HEA都唔難 人工又唔係話咩差好遠
但真心覺得正苦D工真係做到變廢人
其實quality assurance entry level要識d咩
就係差好遠呀ma
有無諗過其實唔會俾人兜既話廢唔廢無咩所謂
unit test
functional test
integration test
behavior acceptance test
中間有D overlap左,你自己google下
apii,拜年講出來霸氣d
表弟做eo以為自己好勁,
你大大聲聲講我apii呀
高你一個pt, 型能到囡都濕埋
拜年話自己做IT已經輸左
親戚以為我砌機
做多幾年APII見差唔多年資既人個個都過左自己就...
有冇人可以分享下其實in-house 的product team係要做d咩?要識d咩?career path 應該點行?18fg 有個entry level offer 做website 間野都叫有d人識 有興趣 但唔清楚前景同錢途如何
可惜我都唔係好知點講比佢地知我做system infra係乜
講完佢地未必明
事實上果D人可能好撚勁,收工哂好多時間鑽研tech
fair trade黎
一方面有人fg人工高過ap1
一方面有人一世都冇ap2人工
向下比定向上比 只係自己選擇 冇絕對嘅

政府人工只係一個中位數左右
今年fg準備考cisa cissp入行
但係溫cisa已經頭都大埋
係咪好難pass
cisa好易
輸乜
我冇衰親戚
不過班有仔女既同事/朋友就好羨慕IT
唔洗OT,人工唔差,工話轉就轉
屌 前幾日比親戚知撚道左我識砌女
老死話唔識啦
做it人工高過AP1
已經少
仲要fg
我諗除左你去美國都無咩可能
已經立即走場
考左又點
有cert 都claim 到自己係
Cert係bonus 唔係essentials
唔好好似人生遊戲輸家咁
考一堆cert又無經 到時又話自己有cert人工都咁低
無諗過同親戚來往
快啲俾我買到樓我直接斷絕同所有人來往
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞