$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike

新通道

忙破頂
[quote]今日24159 平晒好倉

升到期結喎⋯⋯

唔一定要食到盡

見你入兩張細期,平均24035,124x2,248點,賺2480蚊!短炒賺10%幾好丫!不過長線2017年樓主點睇?你有沒有其他股票?

我估2017年內應該會上到25200水平
股票就得一隻正股 另外有隻388牛
大時代輸過唔少錢 冇乜本買股票
等儲多d錢先入返d共用/地產/收租股

388咩位既牛?

好似係194 入
依家一直跑輸大市 想同佢分手
跌穿240點睇?
本週波幅仍未足夠 而本週得返最後一日
繼續上升既機會會比較大
本週波幅仍未足夠 而本週得返最後兩日
繼續上升既機會會比較大
除非連續兩日大跌

更正

期貨係24160 - 23920上落
未見有明顯突破
但似有突破向上既趨勢
暫時仲企係20MA&上升線

恒指跌穿10EMA & 上升軌
MACD & STC SELL
支持位為20EMA
今個月會唔會做結論
總結返二月

ST: 大概只有四百點進帳 由於今次又禁錯制 命中率得得返63%
DT: 成績非常差 成日想過下手癮玩幾鋪 有幾次返工亂入都hit中20點止蝕 下個月真係要再減少DT次數

一月期結後出現回調 由於唔知回調深度係幾多 而當時仲係係升浪背景下 唯有不變應萬變 等待情況明朗後再出手LONG

而8號當時想係夜期平好倉唔過夜 點知禁左兩次BUY 仲要收市先發現
變相三張LONG過夜 第二朝諗住睇有冇機會翻身 但好快插左百幾點 最後都係忍唔住要止蝕

頹左一段時間後去到月中發現期指想做個23670平台突破
而且月波幅仲有水位 跟住就係呢個位置附近LONG上

後來見24000 好似企得穩 再偷多少少波幅

而21號果注其實冇乜技術可言
只係覺得外圍全部向好 唯獨是恒指受到5號仔所拖累而插水
純粹搏下第二日反彈

最尾27號果注純粹30MINS技術性向好 搏下過夜
可惜今日係24000想平倉既時候 期指急插 賺少左幾十點
不過好彩都仲有得賺

黎緊三月目標要戒DT同要時刻CHECK清楚個倉 提升返OVERALL既命中率
巴打提提你,做期指唔好做短線

有機會試下坐耐d 仲未習慣到坐期指

好少見軍師講真心話,終於良心發現!

好少見軍師講真心話,終於良心發現!

你又知我唔係整蠱佢

咁要睇自己修為喇!真係傾囊相授既只有假股神同打手!
有少少野想請教下巴打
今日Google 左好多有關期貨既資料
明左d基本概念 但係都未明到底點買賣平倉

假設期貨現價係23700 我Long 即月24000

咁升到24000 果時我應該點short返出去平倉?
有少少野想請教下巴打

到時候應該係short24000(新現價)/ 23700(買入時價格)先算平倉?

想試下用紙筆試再實戰
因為開始覺得期指買賣可以跌果時都賺甚至可玩秒trade易控制止蝕

望樓主不吝賜教
有少少野想請教下巴打

你講緊似乎係期權
long完再short就即係平倉
有少少野想請教下巴打

到時候應該係short24000(新現價)/ 23700(買入時價格)先算平倉?

想試下用紙筆試再實戰
因為開始覺得期指買賣可以跌果時都賺甚至可玩秒trade易控制止蝕

望樓主不吝賜教

做一張反轉就係平倉
一通好似麻煩d
有少少野想請教下巴打

你講緊似乎係期權
long完再short就即係平倉

期貨就咁long short買沽就得
撈亂左
有少少野想請教下巴打

想試下用紙筆試再實戰

望樓主不吝賜教

做一張反轉就係平倉
一通好似麻煩d

轉倉好似好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞