$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike
計量分析 個板主係勁人黎喎

其實佢係想講 量化一套trading方法去做backtest測試到佢有高勝率(某特定條件出現 >入市>某特定條件出現>離場)

心諗 鬼唔撚知咩 你做到9成 win rate發撚左達啦
557 -573
期指 基本上只可以做兩種 一種係跟trend去長渣轉倉 技術水平比較低 但心理要求高 要捱價 財力要有返咁上下先玩到

一係就做day trade炒即日 定止賺蝕 限制自己trading次數

其餘做幾日 甚至1個月 隔日出出入入都係輸多 有時唔係輸技術 係輸心理

技術分析資金管理同心態上面 一般人只注重前者
資金管理方面
如果你勝率係50% 只要risk/reward ratio 達到1:2或以下 就能夠做到長勝將軍
而心態方面
炒家多數唔尊守止賺止蝕 而且有時以賭仔心態去追數
就算有技術有做資金管理 心態差一樣可以輸清光

我覺得最有效既辦法都係痛定思痛 建立一套可靠既交易系統
入面包括晒技術分析同資金管理
由於買賣止賺止蝕signal 係由系統發出
只要跟住做 就可以減輕心理上既負擔
除非你連自己建立既系統都唔信 咁就冇野好講

其實佢係想講 量化一套trading方法去做backtest測試到佢有高勝率(某特定條件出現 >入市>某特定條件出現>離場)

其實唔洗多整個25%已經正數到

你注碼唔一樣 定抑或止賺點高於止蝕好多?

全部都只係落一注
止賺跟signal 止蝕係fixed amount

好耐冇數過浪 一年前仲係22000點 如今咁快就上到28000點
數法冇錯既話 應該都幾肯定(V)浪終極目標可以達到32000或以上

而(V)浪中間既5浪 暫時看似仲行緊第3浪 唔知幾時完結
當有深度回調既時候就應該屬第4浪 亦即是牛市最後上車機會
而第5浪出現既時候 應該通街都係股神 師奶阿叔日日去茶樓食鮑魚
中細價股被肓目追捧 52週低既股都俾人掃到上52週高

以暫時黎睇 應該未咁快爆煲

今朝因北韓導彈消息 期指急挫至前小時圖上落區間得到支持
現突破小型下軌軌 而各項指標回為正面 有利期指向上

全部都只係落一注
止賺跟signal 止蝕係fixed amount

基本上我都係用同樣方法,止賺主要睇時間 (主力DT)。可能賺得少咗,不過我諗都蝕少咗,但係可以安心瞓覺。

開戶用咗成個星期,星期六去開,要到上星期五先有密碼。

叫做睇咗兩日市,一路做公司嘢一路睇,想跟下樓主啲舊post學多啲分析。係iphone睇圖有啲難度,要返屋企用電腦慢慢睇。到時再向樓主請教。

好耐冇數過浪 一年前仲係22000點 如今咁快就上到28000點
數法冇錯既話 應該都幾肯定(V)浪終極目標可以達到32000或以上

而第5浪出現既時候 應該通街都係股神 師奶阿叔日日去茶樓食鮑魚

數浪都係一個幾好嘅方法,都要温習一下先。
捉到個浪底後,可以考慮加注。不過要睇止賺位,經驗話俾我知,不停加注,一下子回可以蝕返轉頭。
想問樓主一開始有咩書睇可以入門學下
樓主想問下RSI實際點操作,我唔太明咩位入市

捉到個浪底後,可以考慮加注。不過要睇止賺位,經驗話俾我知,不停加注,一下子回可以蝕返轉頭。

un bro 個1浪睇10月頂
但我睇4月為1浪,依加係第5浪,不過唔會睇股災,黎緊睇240收市底,最底見236左右

我都睇上,最高睇400

浪頂底好難估 應該係話冇得估
通常見頂底後一後時間先知
另外依家都好少加注都係跟strategy 平注去
因為有時你唔知落果注嬴定輸 如果咁岩加注果下撞正輸就慘
除非改到個strategy可以容許加注
例如normal buy signal 1注 接住再出strong buy signal再加注
想問樓主一開始有咩書睇可以入門學下

投機炒股都有好多門派
不過炒期d人多數都係接觸圖表技術分析先 因為比較容易去學
你可以去商務大眾是但買本技術分析既書睇 應該本本都岩初學者睇
如果進階d既就要搵英文書
btw 呢D書既圖例通常都係搵D又簡單又靚去做示範 但係真實既股市上通常比佢複雜得多 你睇完之後試下搵恒指做eye ball backtest 就會發現書入面d 指標時中時唔中 有時仲左一巴右一巴

un bro 個1浪睇10月頂
但我睇4月為1浪,依加係第5浪,不過唔會睇股災,黎緊睇240收市底,最底見236左右

我都睇上,最高睇400

以前都有試過咁數過
但係咁樣會violate d rules
例如4浪底唔可以穿1浪頂, 3浪一定係最長
同埋本月岩岩先突破左大型三角應該未咁快5浪住

RSI屬於判斷市況強弱 唔可以做買賣signal
多數用黎配合其他indicators做分析
我自己冇對RSI有深入既研究
不過做不過RSI背馳既backtest
可靠度高 不過出現次數唔多

例子有之前跌市既底部

當時恒指反覆向下一底低過一底 而RSI就一底高過底
形成RSI底背馳 屬向好signal
若果要增加佢既可靠性 有d人會配合其他indicator 例如macd 去做買入signal
不過背馳可背馳再肯馳 出現幾波都唔定
詳細可以google下 一齊研究下

我自己冇對RSI有深入既研究

例子有之前跌市既底部

若果要增加佢既可靠性 有d人會配合其他indicator 例如macd 去做買入signal

Thx👍🏻👍🏻

我自己冇對RSI深入既研究

例子有之前跌市既底部

打錯 自膠

今日15MINS CHART做左個下降軌break out

今日現貨下破中線上升軌以及頭肩頂頸線
如果唔上穿頸線 有機會下跌至頭肩頂量度跌幅
lm 學野

現貨出現頂背馳後 STC & MACD 均發出沽出signal
而陰陽燭上升軌同RSI上升軌仍未下穿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞