$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike
22930 入左張
今日22180平左兩張LONG
共330點
留名觀戰
吉倉收爐過新年
遲D打返篇一月總結
吉倉收爐過新年
遲D打返篇一月總結

一月份共得897點
DT: 共57張, 143點, win rate 47%
ST: 共5張, 753點, win rate 80%, (其中一張本身係夜期止賺 但忘記平倉 第二朝仲要平倉變左做加倉 損失慘重)

交易策略
今次用到既工具有阻力線, 均線, STC, MACD, RSI, fibonacci, flag pattern
第一個ST入場既原因係因為上個跌浪已經達到左其中一個頭肩頂既target (21500)
而下一個target(21300)與最低點只相差不足200點
去到29號當日發現4HR出現頭肩底(係我過既經驗中頭肩頂底都幾可靠下) 亦即是有機會由一浪低過一浪既格局轉為一浪高過一浪既格局

後來週線(cust MACD)同stc 均出發buy signal後 就以升浪既背景下 逐步係每一個自設既阻力上建倉平倉 而去到月尾就以週線20MA為交易指標 繼續trade上

有人可能會問點解你選擇逐段食浪而唔係坐倉坐到個升浪出現sell signal為止
其實我曾經有咁既打算 但礙於自己本金唔夠 耐性唔夠 而且搵唔到一個可靠既升浪target 就唯有分段食

至於DT方面 自己經驗淺薄 心理質素唔穩定 有時搞到自己左一巴又一巴 有時本身trade左百幾點返黎 跟住衰貪心 拎住profit再trade落去 冇信心既位都照樣trade 最後輸返轉頭

由於自己未做過即市backtest 而且返工又唔容許俾我mon實個市去trade 所以遲d都係以st為主

最後祝大家雞年升跌都賺
由高登牛熊睇到而家 依然高質
由高登牛熊睇到而家 依然高質

多謝支持
一個月8xx點已經食到一個月波幅既6,7成,已經好好
LM day trade 真係好困難!其實一開市要分到個日range bound 定係trend day 已經好困難

好難估
btw行完range 有明顯break out後就應該行trend
留名 巴打祝你雞年快樂 長揾長有

祝你都長揾長有
一個月8xx點已經食到一個月波幅既6,7成,已經好好

多謝 我會繼續努力
dt功力未夠,可否分享心得
dt功力未夠,可否分享心得

DT 我好弱
我分享唔到d 咩
如果可以睇既話可以留意大成交位置同埋減少trade 既次數
unknown bro
可唔可以講下基本期指玩法,規則,(long short...) 證券行點買等等

fd search 浮浪者
有詳細教學
我玩左一個月都未夠 仲學緊

睇樓主嘅分析又唔多似新手喔,之前trade開咩?
unknown bro
可唔可以講下基本期指玩法,規則,(long short...) 證券行點買等等

fd search 浮浪者
有詳細教學
我玩左一個月都未夠 仲學緊

睇樓主嘅分析又唔多似新手喔,之前trade開咩?

之前玩左一年牛熊 依家開始玩期指

一月份共得897點
ST: 共5張, 753點, win rate 80%, (其中一張本身係夜期止賺 但忘記平倉 第二朝仲要平倉變左做加倉 損失慘重)

交易策略
今次用到既工具有阻力線, 均線, STC, MACD, RSI, fibonacci, flag pattern
第一個ST入場既原因係因為上個跌浪已經達到左其中一個頭肩頂既target (21500)
而下一個target(21300)與最低點只相差不足200點
去到29號當日發現4HR出現頭肩底(係我過既經驗中頭肩頂底都幾可靠下) 亦即是有機會由一浪低過一浪既格局轉為一浪高過一浪既格局

後來週線(cust MACD)同stc 均出發buy signal後 就以升浪既背景下 逐步係每一個自設既阻力上建倉平倉 而去到月尾就以週線20MA為交易指標 繼續trade上

有人可能會問點解你選擇逐段食浪而唔係坐倉坐到個升浪出現sell signal為止
其實我曾經有咁既打算 但礙於自己本金唔夠 耐性唔夠 而且搵唔到一個可靠既升浪target 就唯有分段食

至於DT方面 自己經驗淺薄 心理質素唔穩定 有時搞到自己左一巴又一巴 有時本身trade左百幾點返黎 跟住衰貪心 拎住profit再trade落去 冇信心既位都照樣trade 最後輸返轉頭

由於自己未做過即市backtest 而且返工又唔容許俾我mon實個市去trade 所以遲d都係以st為主

最後祝大家雞年升跌都賺

以下技術你點應用來trade?

有阻力線, 均線, STC, MACD, RSI, fibonacci, flag pattern

一月份共得897點

交易策略

最後祝大家雞年升跌都賺

有阻力線, 均線, STC, MACD, RSI, fibonacci, flag pattern

阻力線講緊上升軌下降軌 睇支持同阻力
STC MACD 判斷升跌背景
RSI睇頂底背馳 同RSI上升線下降線
flag 睇30mins/1H break out
fibonacci 睇阻力
均線睇支持&阻力

除呢d 仲會參考下外圍股匯商品走勢

一月份共得897點

交易策略

最後祝大家雞年升跌都賺

阻力線講緊上升軌下降軌 睇支持同阻力
STC MACD 判斷升跌背景
RSI睇頂底背馳 同RSI上升線下降線
flag 睇30mins/1H break out
fibonacci 睇阻力
均線睇支持&阻力

除呢d 仲會參考下外圍股匯商品走勢

sor 講到1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞