$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike
想問下巴打係做swing定做day trade?
同埋沽出信號除左頂背馳之外仲有d咩?

睇下9月守唔守得住月線下降線
想問下巴打係做swing定做day trade?
同埋沽出信號除左頂背馳之外仲有d咩?

swing+day trade 都有

頭肩頂都幾好用
止蝕位可以做頸線aggressive stop
拉盡個risk&reward ratio

有D無聊 9畫下一張15MINS

似爆落

似爆落

打橫睇既話 阻力應該係27590
ching有冇倉?
有啲圖我地畫得好似
ching有冇倉?
有啲圖我地畫得好似

岩岩跟system long 左張 打算做長倉
ching有冇倉?
有啲圖我地畫得好似

long倉睇幾耐?
ching有冇倉?
有啲圖我地畫得好似

long倉睇幾耐?

未知 暫時似上落橫行下 收穿590就cut

Time frame: daily
30年一張細期trade到尾

經過無數晚既backtest
由daily chart試到去1min chart
再由1min chart試到去daily chart
終於搵到個簡單, 易操作, 適合大部份time frame 既strategy

下個星期落場試下

終於搵到個簡單, 易操作, 適合大部份time frame 既strategy

下個星期落場試下

即日鮮定坐?
Unknown巴打,我有day trade期,睇十分鐘五分鐘圖,定止賺止蝕,跟即時走勢短trade

我想問下關於夜期,因為夜期成交量細,同埋好受美市影響,升跌好似無視當日日市的支持阻力位,會唔會好多時係俾大戶用來做走勢陷阱?定其實夜期都真實反映到後市走向?

下個星期落場試下

即日鮮定坐?

trade 長倉
unknown巴打個倉贏咗幾多?
Unknown巴打,我有day trade期,睇十分鐘五分鐘圖,定止賺止蝕,跟即時走勢短trade

我想問下關於夜期,因為夜期成交量細,同埋好受美市影響,升跌好似無視當日日市的支持阻力位,會唔會好多時係俾大戶用來做走勢陷阱?定其實夜期都真實反映到後市走向?

我冇實測過日期同當晚夜期既關係性有幾強
但平時肉眼睇同睇backtest 結果 夜期仍然會受日期技術位影響
有個好得意既現象 有時明明恒指見技術阻力
但有時外圍都會無啦啦受阻 好似做配合咁
另外夜期冇現貨交易 我估應該更容易操控 不過如果你話走勢陷阱既話 DT應該唔怕 係過夜驚d
因為夜期仲仍然有技術成份係度
最後夜期升跌同第二日日期升跌應該冇好強既關係
因為夜期早收市 外圍可以最後反方向收市 所以夜期升 日期未必一定升
不過技術層面上 我覺得要兩邊full picture 咁睇
unknown巴打個倉贏咗幾多?

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多
目標係建立auto trade system 同 大市評測system
講啲野幾啱聽
講啲野幾啱聽

Thanks! 一齊努力
講啲野幾啱聽

有冇tg
講啲野幾啱聽

有冇tg

gay

我冇實測過日期同當晚夜期既關係性有幾強
但平時肉眼睇同睇backtest 結果 夜期仍然會受日期技術位影響
有個好得意既現象 有時明明恒指見技術阻力
但有時外圍都會無啦啦受阻 好似做配合咁
另外夜期冇現貨交易 我估應該更容易操控 不過如果你話走勢陷阱既話 DT應該唔怕 係過夜驚d
因為夜期仲仍然有技術成份係度
最後夜期升跌同第二日日期升跌應該冇好強既關係
因為夜期早收市 外圍可以最後反方向收市 所以夜期升 日期未必一定升
不過技術層面上 我覺得要兩邊full picture 咁睇

唔該哂unknown巴打

即日鮮定坐?

trade 長倉

掉期高低水都計埋
講啲野幾啱聽

有冇tg

ys

即日鮮定坐?

trade 長倉

掉期高低水都計埋

唔好意思 唔係好明
你意思係個trading strategy 有冇考慮轉倉問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞