$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike

即日鮮定坐?

trade 長倉

掉期高低水都計埋

唔好意思 唔係好明
你意思係個trading strategy 有冇考慮轉倉問題?

係啊,月尾自動結算定轉月份?

即日鮮定坐?

trade 長倉

掉期高低水都計埋

唔好意思 唔係好明
你意思係個trading strategy 有冇考慮轉倉問題?

係啊,月尾自動結算定轉月份?

期結日轉倉
unknown巴打個倉贏咗幾多?

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多
目標係建立auto trade system 同 大市評測system

竟然肯認自己輸緊錢
等我得閒追番post先
Between, 加油

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多
目標係建立auto trade system 同 大市評測system

竟然肯認自己輸緊錢
等我得閒追番post先
Between, 加油

其實當初我學玩股票應該同好多人一樣都係為左賺下錢
初頭食下甜頭以為錢好易賺 但後尾發覺根本唔係呢一回事
之後就開始研究有咩方法可以嬴 隨著時間既流去
股市研究就慢慢變左自己既興趣同習慣
平時每晚都會花幾個鐘去研究技術分析 外圍指數 商品 外匯 同埋各項大市數據

而我開埋呢個post 係為左記錄低呢個傻散既成長故事
希望有朝一日可以成為一個成功既trader

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多

竟然肯認自己輸緊錢
等我得閒追番post先
Between, 加油

btw多謝 我會努力

期指小時圖原來有個w底
如果可以達到目標位既話 咁之前既雙頂都會被打破

期指小時圖原來有個w底
如果可以達到目標位既話 咁之前既雙頂都會被打破

加多樣bull flag
請問樓主 暫時50k 輸左幾%??
始終覺得unknown巴你睇得太多野
成日都畫線 頭肩頂底 咩形咩形咁
睇咁多我覺得根本操作唔到
事後睇番實會有一兩個中 但本身睇得太多野根本操作唔到 好似冇咩意思咁

同埋個d形態有咁多 根本單一個既成功率有幾多都唔知 再溝埋咁多隻反而影響基本判市

純粹我覺得咁幫唔到操作
請問樓主 暫時50k 輸左幾%??

冇左差唔多一半
始終覺得unknown巴你睇得太多野
成日都畫線 頭肩頂底 咩形咩形咁
睇咁多我覺得根本操作唔到
事後睇番實會有一兩個中 但本身睇得太多野根本操作唔到 好似冇咩意思咁

同埋個d形態有咁多 根本單一個既成功率有幾多都唔知 再溝埋咁多隻反而影響基本判市

純粹我覺得咁幫唔到操作

多謝巴打意見

其實睇唔同既野只係研究既一部分 多角度了解大市behavior 或者係話為左興趣

操作方面 有d圖未必係用黎操作 而係用黎睇走勢 形態 同動力 依家主要操作都係跟返system signal

btw單一形態既win rate 我都有搜集過下資料 某d單獨用win rate 係幾高 而且有晒位做止賺止蝕 操作性高
不過當然最好加多樣野做鋪助同驗證 增加可靠度
至於自己比較少做pattern backest 始終pattern recognition比較困難 遲d 應該會做多d

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多

竟然肯認自己輸緊錢
等我得閒追番post先
Between, 加油

平時每晚都會花幾個鐘去研究技術分析 外圍指數 商品 外匯 同埋各項大市數據

好有共嗚!我嗰時都係咁樣開始,股票,窩輪,期指。 續樣續樣交學費。慢慢去到一個地步係唔理賺蝕,最開心係睇中市。跟住先發現原來咁樣係可以有錢賺,當然唔係大錢。不過太耐無玩,真係好多嘢都唔記得。

早幾日痴咗線衝咗入市,咩守則無晒,等緊運到...

仲係輸緊呀
不過重要既係學到幾多

竟然肯認自己輸緊錢
等我得閒追番post先
Between, 加油

好有共嗚!我嗰時都係咁樣開始,股票,窩輪,期指。 續樣續樣交學費。慢慢去到一個地步係唔理賺蝕,最開心係睇中市。跟住先發現原來咁樣係可以有錢賺,當然唔係大錢。不過太耐無玩,真係好多嘢都唔記得。

早幾日痴咗線衝咗入市,咩守則無晒,等緊運到...

相信一般有心trade既人都會經歷呢d階段
不過到最後始終心態都係最大既障礙
所以我都積極搵緊d profitable同trade得舒服既strategy

上個星期五因北韓飛彈試射 恒指一度急插至二百幾點
當跌至大型下軌通道後 買盤大量擁現 最後倒升三十點 承接力非常高
而今日恒指出現裂口高開 再次突破28000關口 成功再創月新高
現時恒指日線stc轉buy macd將近轉buy rsi突破下降軌 現價收回TEAM200以上
另外本月只剩下9個交易日 要滿足本月波幅的話 向上衝月新高既機會會比較大
當突破短線上升軌後 有機會再展一段升浪

暫時最大既變數會係FOMC會議 唔知會唔會出現非預期既結果

上星期恒指跌至上升軌底後見支持
而今日大裂口高開大升六百幾點 成交千億 好友動力好強
從圖中可見 幾次見底pattern都有d相似
唔排除已經調整完成
若果要行單邊升浪 恒指最好貼通頂上行 破埋上升軌頂
唯一擔心既係 佢會唔會上升至軌頂後 調頭下穿軌底 進行更深既回調

另外之前畫既大型頭肩底 現在仍未到30500升幅目標 而3浪既理論目標大概為313xx
睇落好似好誇張 不過以07年大型III浪計 今次既大型V浪理論上要升到/升穿III浪
所以今次3浪上30000點都不為過

不過數浪既野都只係拎個框框或做驗證 實際操作都要倚賴返個人既strategy/system

最後短線同中線系統分別係275xx 同279xx發出買入訊號
中線系統至上一次發出既買入訊號已經係七月既事
希望今次可以把握難得既機會trade返次長倉
lm
你玩多排就會發現期指只能做長線同day trade中短線 輸機會好大
巴打近排唔update既
Unkown巴係未用sptrader做交易?
我唔想用sptrader,有無其他好用的?
你玩多排就會發現期指只能做長線同day trade中短線 輸機會好大

backtest過後較長線既strategy win rate較高 total profit 低
而較短線既strategy win rate較低 但total profit 高
因為短線noise 較多 係d 上落市時容易左右巴 前排個短線strategy就係因為咁而瘋狂出buy sell signal

我既中線system通常要trade 2 3 個月 而短線幾日至一星期不等
依家打算將中短線strategy結合一齊做 但未諗到有咩好方法可以trade得好D
Unkown巴係未用sptrader做交易?
我唔想用sptrader,有無其他好用的?

係呀 我只用sptrader 做交易
耀X好似可以MH 個APP黎TRADE <---唔係太肯定
另外如果有IB account 除左可以用佢本身個app之外 仲可以連接d trading 平台黎trade 例如amibroker multichart 果d
呢個唔係太了解 你問下其他巴打吧
巴打近排唔update既

前排瘋狂上落 又未突破range 冇野要update
unknown巴打 睇番你d圖 其實畫d線好靚
我自己有d同你畫都係差唔多 都有賺
你有冇試過係支持位做call? 等佢後彈 到阻力再平手?
如果你覺得佢可以升穿阻力就唔好理佢
期指.... 跟外國大手買就係...

經過成個星期既低波幅上落折磨後 恒期&期指終於成功突破 破埋大時代頂
可以去到咩位真係無辦法估唔到 除非有水晶球
依家只能夠靠system踩住鋼線等平倉signal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞