$50000 期指倉實錄

714 回覆
36 Like 1 Dislike

經過成個星期既低波幅上落折磨後 恒期&期指終於成功突破 破埋大時代頂
可以去到咩位真係無辦法估唔到 除非有水晶球
依家只能夠靠system踩住鋼線等平倉signal

同你睇法一樣 會唔會搏一搏開多張期等牛三?
unknown巴打 睇番你d圖 其實畫d線好靚
我自己有d同你畫都係差唔多 都有賺
你有冇試過係支持位做call? 等佢後彈 到阻力再平手?
如果你覺得佢可以升穿阻力就唔好理佢

- 你有冇試過係支持位做call? 等佢後彈 到阻力再平手?

有試過
以前試過係d支持線線度直接call 但點知第二日下穿左支持線 即刻要做個aggressive stop
如果好彩既話就call完 之後直上阻力位做平倉
另一種就係做左完支持後第二/三日反彈再追入 防止佢做假支持 跟住到阻力位再平倉

- 如果你覺得佢可以升穿阻力就唔好理佢

如果係突破下降軌阻力 通常call都有效
但係如果係突破上升降軌阻力call佢既話 我就搏佢轉為steeper slope既升浪

以上既野純粹之前既經驗 未backtest過 (有d難寫)

經過成個星期既低波幅上落折磨後 恒期&期指終於成功突破 破埋大時代頂
可以去到咩位真係無辦法估唔到 除非有水晶球
依家只能夠靠system踩住鋼線等平倉signal

同你睇法一樣 會唔會搏一搏開多張期等牛三?

仲諗緊係最後升浪前會唔會有個深度調整
如果有會call 388 + 期指 因為388係尾浪爆發力比較強勁
50000 trade 幾多張細 輸左一半

輸options 唔識玩

another view
Lm
新手
過夜係點做 係咪輸入T+1
渣住張即日唔放,收市嗰陣係咪會幫你平左
新手

當用家選擇【T+1】,即這個指示於夜期時段依然有效,而【T+1】選項只適用於香港交易所於夜期時段可供買賣的產品。

http://spsystem.info/sphelp/post.php?action=all&lang=1&ver=&rel=&system_id=SP_F&user_id=&time=&admin_id=&hash=&key=&cid=23&uid=&pid=
Nathan巴
好耐之前請教過你睇圖技巧
而家好耐冇玩港股野
轉左去美市 感覺開心好多
新手

如果你係用一般order 入左張期 你再落平倉指示先會平倉 否則會自動過夜
新手

如果你係用一般order 入左張期 你再落平倉指示先會平倉 否則會自動過夜

Thanks
今日點 個跌捉唔捉到
今日點 個跌捉唔捉到
Nathan巴
而家好耐冇玩港股野

港女世界級 今日先表演左次
今日點 個跌捉唔捉到

短線系統2863X 發出SELL SIGNAL
可惜冇跟到 諗住好似之前咁只係跌少少又上返去 點知插到咁深
Nathan巴
而家好耐冇玩港股野

港女世界級 今日先表演左次

完全食花生
得返幾手 2800擺下
最近點
今日點 個跌捉唔捉到

短線系統2863X 發出SELL SIGNAL
可惜冇跟到 諗住好似之前咁只係跌少少又上返去 點知插到咁深
最近點

最近都係跟system 做ST
而DT 就試緊新方法trade 暫時ok
不過可能低波市就可能難賺得多點數
由29000到而家係咪賺好多?
不經不覺原來已經過左差唔多一年
係呢段時間要都係學玩期權 可惜輸到連本都冇埋 實在難以駕馭 特別係預著d上落市 一到月尾d long全部變晒粉 而且自從冇再做紀錄 自律性差左 多左好多9 TRADE
除左做trade之外 仲有做期指期權正股數據分析 暫時都係冇咩成果
不過慶幸係algo開發方面終於取得進展
performance雖然唔係好高 但經過差唔多一年既tuning 同 forward test 我相信應該套algo 已經成熟穩定落黎 而係2018年既forward test 仲仍然keep到大概5000點profit
因此我打算黎緊用一年時間去落場用呢條algo 希望可以早日脫離交學費同一味靠估既階段
亦都希望藉此證明TA並非完全冇用

Backtest result:
Trading styles: Swing trade
Position: 一張細期
Testing period: 3年零5個月

pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞