(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(2)

1001 回覆
163 Like 6 Dislike
留名等睇阿志老豆除衫有紋身 一個打十個

狼紋身
好緊張啊大鳩志
抆搶?
瞓緊點落筆
瞓緊點落筆

諗緊點落筆
瞓緊點落筆

諗緊點落筆

瞓緊點落筆

諗緊點落筆

那些臭飛與我們保持兩三米的距離,把我們圍在中央,在這群包圍我們的臭飛當中,有兩張熟悉的臉孔,其中一人是曾有過一面之緣的阿謹;另一人就是前吳林紫娣的風雲人物朱斌仔,他體形健碩,左頰和下頜各有一顆一毫子大小的黑痣,儘管他們只是現出兇悍的眼神瞪著我,並沒有任何進一步的行動,但配合這環境和氣氛下,讓我感到一種無形的壓力,這種壓力足以讓我緊張得心跳為之加速、手心冒汗,我瞥了爸爸一眼,在這種情況下,他的神色恬淡自若。

此時,在一塊木板之隔的內進,傳出了南乳的聲音,道:「孖腸哥,我…啊!對唔住,我阻住你HAPPY。」

另一把略為沙啞的聲音,以有點尷尬、亦有點詫異的語氣道:「嘩!南乳,你門都唔敲就衝入嚟,學校無教你咩叫禮貌咩?」

南乳歉然道:「唔好意思啊?孖腸哥,我地畀人打啊?打我地嗰個人依家係出面啊?」

一陣窸窸窣窣穿衣服的聲音響起,孖腸怒道:「係喎!南乳,你畀人打到成個豬頭咁!仆街喔!打完我啲人,仲踩上門,即係當我孖腸流架啦?真技安班撚樣越嚟越過份?」

南乳首先從內進出來,緊隨南乳身後的是一男一女,那女的年齡大槪廿七八歲,一頭金色長髮、濃妝艷抹、打扮得很妖冶,她以紙巾抺拭著嘴巴;而男的年約三十多歲,身高大概一米六多一點、雙唇的厚度比得上阮兆祥、體形略胖、一頭波浪形的橙金色長髮、架著茶色的太陽眼鏡,穿著一件夏威夷式樣的花花長袖恤衫,他的手放在那女的腰肢上,相信他就是朱斌仔及南乳的老大——孖腸哥。

圍著我們的臭飛瞧見該名男人,紛紛喚道:「孖腸哥。」

孖腸掃視了被爸爸狠揍的四名臭飛一眼,訝道:「嘩!你地四隻野都畀人打啊?」

孖腸把焦點轉移到爸爸和我身上,再向南乳問道:「就係依兩個人打到你地五個咁樣?」

南乳聞言神色有點尷尬,道:「都…可以咁講架,孖腸哥。」
其中一名包圍我們的臭飛,擺出一副兇巴巴的模樣,問道:「你地邊撚度架?」

我應道:「吓!我係喺吳林紫娣紀念中學入面讀中四嘅!」

「即係KAI啦!」那人走前一步,想推我一把,爸爸一手握住了那人的手腕。

那人呼痛,其他臭飛見狀立時起哄叫囂,孖腸喊道:「靜啲!」

起哄叫囂聲漸漸收斂,孖腸打量著我爸爸,客氣道:「依位朋友,你有啲面善,借問聲,點稱呼?」

爸爸淡淡道:「我係果仁幫嘅高佬豪,有啲朋友叫我做東大街耀揚。」

爸爸話畢,其他臭飛紛紛在交頭接耳:

「果仁幫?未聽過?」

「係啲舊派幫會,差唔多式微。」

「東大街喺邊架?個阿叔側面又有幾分似張耀揚喎!」

「耀揚?我係陳浩南啊!」

孖腸盯著爸爸瞧了一會,然後恍然一笑道:「我記起你係邊個喇!我記得十歲嗰陣,我老豆帶過我去伊館睇你打拳,拳王周比利同你打三個回合,都打你唔低,有段時間,我曾經當你喺偶像架!」

爸爸微微一笑,道:「都好耐以前嘅事。」

孖腸續道:「係呢!阿耀揚哥,我細佬南乳因乜解究得罪你老人家呢?」

爸爸瞧了我一眼,道:「我見到佢地五個打我個仔,咁我就出手教訓佢地。」

孖腸瞧向南乳道:「南乳,你地因乜事打人?」

「孖腸哥,係佢打我先,啲兄弟睇唔過眼幫我出手。」

我冷哼一聲,道:「係你落藥想強姦布甸在先,我睇唔過眼先出手教訓你,我偷聽到你同阿謹喺創藝男厠講,偷咗湯仲謀啲春藥,阿謹仲叫你唔好打布甸主意,話布甸係湯仲謀條女,但係你居然偷咗佢啲藥,落藥想老強佢條囡,依啲著紅鞋,勾二嫂嘅行為,我打你都合情理…」

我轉向阿謹道:「嗱!阿謹,關二哥喺度架,你唔好喺佢面前講大話!你講係咪佢偷咗湯仲謀啲春藥?」

孖腸瞧向阿謹,阿謹有點為難地點了點頭。

南乳道:「你…你屈我,你有咩證據啊?嗰晚我早走過你,得番你、布甸同個傻仔喺度,你老屈我想強姦布甸,我夠可以話強姦布甸嗰個係你咯!」

孖腸皺著眉道:「我份人最公道,唔會護短,我啲細佬真係做錯,我一定會罰,但係依家無證無據,口同鼻拗。」

我道:「孖腸哥,一係去搵布甸,等布甸講番嗰晚嘅事出嚟。」

孖腸點頭,道:「嗯,都可以。」

南乳自動請纓道:「孖腸哥,我依家去搵布甸嚟!」

「唔駛你,斌仔,你去搵布甸嚟。」

朱斌仔敞開了鐵閘離去,我瞧見南乳神色凝重,心想:「一陣布甸嚟咗,到時你條打壞就知死。」
待續
巴打今日都有文

聽日應該無

連出幾日要回下氣
等睇布甸死口唔認
肯定唔認
布甸實唔認
唔好呀!
會攪到同布甸無friend做
唔認多啦應該
布甸都唔想比人知呢件柒事 又點會幫大鳩志呢
大鳩志今舖死梗
布甸唔會咁冇義氣呀

返工好眼瞓
耀揚show出火武紋身 再瘋狂出極 carry全場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞