(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(2)

1001 回覆
163 Like 6 Dislike
好想睇多d
超級無敵長篇 一於寫夠1000集收工
超級無敵長篇 一於寫夠1000集收工

平均六千字一章

寫夠一千章
要六百萬字
好想睇多d

我都想寫多啲

明明有大綱但係都落唔到筆唔知咩事

慢慢寫啦 諗到先寫 唔洗架硬寫 保持高質文最重要
好想睇多d

我都想寫多啲

加油 去個旅行放鬆下
今集超多
文呢
每日一推
阿BEN道:「佢係咁架,victor,你咪再忍下佢囉!」

我聞言怒火再生,沉聲道:「BEN哥,你想我再點忍佢呢?」

阿BEN道:「victor,你當畀面我,返去同米仔講聲對唔住,無謂令我難做喔!」

我怒極反笑:「嘿嘿,BEN哥,你無野啊!依家我畀人食,我仲要同佢道歉,你係咪調轉嚟講啊?」

對於我這種態度,阿BEN明顯有點不高興,道:「victor,大SIR叫得我睇夜間,就我話事,大家同一team,唔應該只係諗自己嘅。」

阿BEN這種所謂「老好人」,其實與今天的左膠並無兩樣,柿子挑軟捏,他覺得米仔比我硬,認為我年紀輕,容易妥協讓步,所以要找人去吃啞巴虧,當然是找我。
可是,我再也沒有這耐性去與他磨蹭,我道:「BEN哥,我唔係想令你難做,喺聰哥嗰一更係好和諧,你講嘅teamwork,唔係搵一個人去受晒、忍晒,而係每一個人共同承擔。」

阿BEN怒道:「咁你即係話我處事比唔上聰哥啦?」

這一刻我已經豁出去了,開誠佈公道:「BEN哥,雖然說話係難聽,但你真係及唔上聰哥,聰哥一定唔會畀依啲事發生,我唔想再同你有咩衝突,我走先,聽日返嚟,我會搵周小姐,係咁。」

離開了公司,我致電給媽媽,道:「媽,我收工喇!依家去搭地鐵。」

「嗯,咁你去到油麻地地鐵站打畀我,我落去接你。」

「媽,唔駛啦!我去到妳樓下,妳開門畀我喔!」

「吓!你識嚟咩?」

糟!其實回到1998後,我並未去過媽媽在油麻地的家,我只是憑藉2016年的記憶,知道她在油麻地的住址。
我胡謅道:「阿婆之前同我講咗,新填地街明新大廈隔離喔嘛!我識嚟架!」

三十五分鐘後,我已和媽媽會合,媽媽居住的地方是有三十多年歷史的唐樓,這座唐樓連天台有八層,媽媽住在天台的鐵皮屋,這很明顯是僭建的建築物,但這個問題在當時並沒有人去理會,與這個問題相比,我更為介懷這大廈並沒有升降機,要徒步行走八層樓梯。

到達天台時,我們已經氣喘吁吁,媽媽道:「聽日你要早起身,沖完涼好瞓啦!」

洗澡後,我躺在沙發上,儘管昨晚我一夜未睡,但此刻我還是輾轉難眠。

媽媽道:「生保床瞓唔著?」

「都唔係,多野煩嘖!」

「阿志,聽你講,你畀佢攞咗二萬幾蚊喎?你點解有咁多錢啊?啲錢點得返嚟架?」

我瞧見媽媽一副憂心忡忡的樣子,連忙解釋道:「媽,我唔係佢,啲錢全部都係合法途徑搵番嚟架!我仲帶挈埋五舅父添!」

「吓!有啲咁嘅事?」
於是我把介紹菲傭使用吾萬達物流有限公司的托運服務,從中賺取差價的事告訴給媽媽聽。

媽媽聞言,有點激動道:「吓!咁快就賺到兩萬幾,阿志,點解你唔繼續做啊?」

「媽,依啲係咁啱得咁橋咋,搵一筆就搵唔到第二筆架喇!不過我仲有其他更加好嘅搵錢方法,媽,妳知唔知邊度有外圍波買啊?」

媽媽詫異道:「吓!你個衰仔,你有更好嘅搵錢辦法就係去賭錢?」

「媽,贏硬架,曼聯今年係三冠王,長追曼聯就贏硬。」

「你啲料係邊度收番嚟?賭錢有贏硬?你贏咗一百,就想贏二百,只會越賭越大,依方面你真係似足你老豆。」

來自2016年的我,實在難以向媽媽解釋為何我一定會賭贏,而在這問題上亦難以讓她認同我,所以我還是乾脆住口不談。
好想睇多d

我都想寫多啲

加油 去個旅行放鬆下

無錢 無腳 無時間
待續

腦便秘
加油 黨主席不是夢
留名
待續

腦便秘

撐恆佢
屌你老母嘢就我做錢就你袋
Lm
加油
追post中
完田中後 反而腦便秘多咗
問布甸邊度有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞