(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(2)

1001 回覆
163 Like 6 Dislike
華人社會最仆街就係呢啲老細,留啲廢柴係公司,表面上好似好有人情味,其實係十分腐敗,損害同事關係又影響效率,香港好多公司仔都係咁,管理層連基本野都未理得掂,做極都係咁細
華人社會最仆街就係呢啲老細,留啲廢柴係公司,表面上好似好有人情味,其實係十分腐敗,損害同事關係又影響效率,香港好多公司仔都係咁,管理層連基本野都未理得掂,做極都係咁細

汰弱留強已不存在
雖然無文但係繼續每日一推
追左好耐 見今日冇文先留個名 推下post
支持你呀樓豬
支持
慢慢寫啦
加油
等... 寂寞到夜深...
文呢
等4日再入黎睇 感覺好爽
Chapter 36 和解

從今放學後不用到吾萬達物流公司上班,我變得很悠閒,可能之前過於去強迫自己發奮,現在身心亦有點兒累,儘管被爸爸拿了兩萬多元,但我還是儲下了三四萬的私己錢,這更有理由讓我把步伐放慢下來,不去找兼職,去做回一個中四學生該做的事情。

之前我只忙著賺錢,已經有一段時間沒有去圖書館,在中國文學、中史的學習進度停滯不前,再加上還有不足一個月便到中期試,為了可以達成老馮給予我的目標,我還是開始略為認真唸一下書。

當我一步入學校的圖書館,便瞧見了楊鳳瑤、呂靜宜和柳豔三人,我坐下了那張空出來的椅子,本來埋首在書本中的楊鳳瑤抬起頭,瞥了我一眼,詫異道:「咦!稀客喎!」

柳豔現出驚喜的神情道:「成皇志,你今日唔駛返工咩?」

我搔著頭,道:「我應該有排都唔駛返,我畀人炒咗喇!」

楊鳳瑤格一聲笑道:「成皇志,我一早批你做唔掂,不過人地可以容忍到你咁耐都算好人。」

我搖了搖頭,笑了笑道:「其實成件事唔係妳咁諗囉!我畀人炒嘅原因唔係工作能力,而係一啲我控制唔到嘅問題。」

楊鳳瑤白了我一眼,道:「死雞撐飯蓋。」

我懶得去和楊鳳瑤爭辯,轉向柳豔問道:「學姐,中國文學嘅進度去度邊度啊?」

柳豔翻了翻書本,道:「你應該落後咗兩課。」
「哦!兩課好易追返嘖!」

楊鳳瑤笑道:「成皇志,你唔單止中國文學落後我,數學都落後我啊!你早兩個月前係咁奚落我,我相信到中期試個成績出咗嚟,你會後悔之前笑我。」

我哈哈一笑,道:「嘩!大佬,妳唔係見我畀人炒咗,特登講個笑話畀我聽,想我開心番啊?」

楊鳳瑤冷哼一聲,道:「今時唔同往日,我已經唔係吳下阿蒙,你唔信,就問下靜宜啦?」

我瞧向呂靜宜,她點頭道:「鳳瑤好畀心機,進步咗好多。」

楊鳳瑤揚了揚下巴,道:「點啊!聽到未啊?」

「哦!呂靜宜不嬲好人事,講說話唔去得咁盡嘖!」

楊鳳瑤嗔道:「可惡,我唔同你一般見識,到時你就後悔。」

「嗱!既然咁有信心,不如我同妳賭返鋪喔!」

楊鳳瑤斬釘截鐵道:「好,我同你賭餐lunch,邊個數學低分過對方,就請對方食lunch。」

「等陣,唔好心急,賭咁細,邊好玩架!要賭就賭大啲。」

楊鳳瑤有點詫異,道:「你,你想賭幾大?」
「嗱!不如咁啦!我數學讓妳十五分,最後出嚟嘅分數,我多唔過妳十五分,我就輸;相反,我多過妳十五分,妳就輸,輸嗰個要聽嬴嗰個嘅說話,為期一個禮拜。」

楊鳳瑤聞言現出踟躕之色,呂靜宜則躍躍欲試,道:「嘩!讓十五分,我又玩。」

我道:「好啊!妳玩嘅話,調轉妳讓我十五分。」

呂靜宜聞言扁了扁嘴,她慫恿道:「鳳瑤,應承佢啦!我幫妳操多啲數,實可以拆佢招牌。」

楊鳳瑤聞言有點心動,她道:「等陣先,你個死人頭,萬一畀你贏咗,你會要我做啲乜架?」

「吓!講出嚟邊好玩架,總知一定唔會係犯法野,但都係有啲難度,例如用箱頭筆畫到妳成個京劇大師咁,再要妳帶狗鏈,拖住妳遊街示眾咁上下囉!」

楊鳳瑤聞言為之氣結,杏目圓瞪,道:「你變態架?」

「打個比喻嘖!我讓妳成十五分,妳對自己咁有信心,話唔定係妳拉住我遊街示眾呢?」

「哼!我先唔會咁變態啊!哈哈,不過要你扮狗都幾好,挫下你氣燄,等你唔好以為自己好叻。」

「咁!成交架喇!在坐兩位做見證。」
待續
待續

又待續
加速
av齊加速
向楊鳳瑤埋手先
向楊鳳瑤埋手先

真空出街
大鳩志孖住五舅父開公司啦
加甜囉
草完又睇曬
向楊鳳瑤埋手先

真空出街

調教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞