(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(2)

1001 回覆
163 Like 6 Dislike

有陣時為咗日日出寫得好趕

平時又多野做

唔想影響質素嘖

加上見你地有文出反而少人留言

Passion細咗

自然想休息下差下電

追都心灰意冷

咪係
追緊十個故度
樓主你依篇係我頭三篇最期待既故
你講依d?!
Sorry

咁多位

我知自己唔好

但各方面要平衡下

個故未至於爛尾

一係隔日一更

二四六咁樣

或者睇情況再決定 再加一日

一星期出六至七千字

咁樣好似好啲
咁不如一日一篇啦
唔好唔打啦
唔怕出得慢,最怕尾已爛
唔好放棄呀春巴,個故好高質好好睇
見係你 推推
巴打我想睇文呀
文呢
今日做節

返到屋企無耐

打緊
今日做節

返到屋企無耐

打緊

大鳩志加油
近排好睇啊 更多啲啦
等緊
唔好爛尾就得
有個故一星期出一次我都照睇
Sorry

咁多位

我知自己唔好

但各方面要平衡下

個故未至於爛尾

一係隔日一更

二四六咁樣

或者睇情況再決定 再加一日

一星期出六至七千字

咁樣好似好啲

唔好爛尾就得,隔日出好似冇咁辛苦
在油麻地住了三天,不單我感到不便,連媽媽的生活亦受到影響,我聽到她坐在床邊通電話,她以為我睡了,壓低聲音道:「唔得啊!依排阿志喺到啊!你過一排先上嚟喔!」

媽媽和爸爸離婚後,各有各的生活,其實當兒子的我並不會反感,只要他們開心便可以了,反而我慶幸他們可以找到個伴,展開新的生活。

他們的伴侶,我亦見過(指2016年回來之前),媽媽那個親密好友森哥,我亦挺熟絡,經常一起吃飯;而爸爸方面,身邊亦有三四個女人在他身邊周旋,我不知道為何像他這副德性的人,居然會這麼受女人歡迎,可能這就是男人不壞,女人不愛吧!相比起來,我這個當兒子的,真的是非常不肖。

媽媽對我說:「阿志,我同你老豆傾過架喇!依度地方咁細,而且你讀書嗰頭都喺係石梨,你搬返去住好啲,佢話嗰件事,佢唔會再提。」

我有點慍怒道:「吓!佢偷咗我啲錢,講到佢好似好大量原諒我咁!」

「依個問題,我都有問過佢,佢話肥佬陞會每個月,逐啲畀返你。」

既然他們都這樣說,我真的沒有再不回去的理由,我道:「咁…我喺到住多兩日就返去啦!」
這天PE堂,我們到了尚天隔鄰的七人石地足球場踢足球,短短的三十分鐘,未足以讓我們灑盡汗水,我們均有點意猶未盡,姚智風提議放學後再去足球場跟隊,這次我並沒有力排眾議,而是跟大隊去球場,我想踢足球是帶氧運動,總比鋤DEE、十三張這些「塘水滾塘魚」的活動有意義得多。

霍去登道:「大鳩志,無同你踢一排,勁咗喎,踢法成個阿祥咁,帶得、傳得、射得,以前踢前鋒,依家踢後衛都有波入。」

「緊係,我依啲帶刀後衛,踢法成個沙治奧拉莫斯咁。」

霍去登詫異道:「沙治奧拉莫斯?踢邊隊架!你唔係話自己係巴迪高咩?」

我又一時得意忘形,說出了與世界相悖的話,我可以說自己是希亞路、馬甸尼、蘇甘寶、杜林其中一人亦可以,但這時候的沙治奧拉莫斯只是一個名不經傳的青年軍成員。

幸好郭左杰在此時插言,道:「大鳩志,盛衣貝話每日朝早都見到你跑街,勁喎!」

我有點囂張,道:「郭左杰,我依家只係回復顛峰狀態嘅四成功力,當我覺醒重拾120%嘅究極狀態,你連尾燈都見我唔到啊!」

郭左杰哈哈一笑,道:「大鳩志,你近排講野風趣咗咁多嘅,係咪行緊昇爺路線啊?」

我們來到了球場,球場內有一班尚天的學生在一邊半場射龍門,場邊有幾個五釀丸、北葵的學生,我們見狀連忙佔領球場的另一邊,陳依官向那群尚天的學生喚道:「喂!鬥唔鬥波啊?」

「好啊!」
我們排出的陣形:

陳依官(門將)
郭左杰(左閘)我(中堅)霍去登(右閘)
陸泳祥(中場)
林海原(左翼)姚智風(右翼)

基本上這個陣形差不多是4D班的最己陣,之前我是和姚智風打雙箭頭的,但我改變了踢法,陸泳祥便參與更多的進攻,有時何敏傑或黎早強亦會來客串一下。

對方先開球,當中堅的我提場道:「喂!姚少、阿原,唔好兩個迫一個啦!左邊嗰個無人睇啊?」

果然,那名盤球的球員把球傳給左方的球員,然後向前走位,我嚷道:「唔好跟波,跟人,甩咗喇,姚少跟返,阿原迫返帶波嗰個。」

對方大腳長傳,皮球飛向我們的右後方,對方球員急奔,但距離較近的霍去登應該先對方一步把球搶去,我再嚷道:「EASY,霍去登攞定先。」

豈料,霍去登把球按甩,皮球彈前給對方,對方盤球突襲,我趁對方大推的時候食位,把球清出場邊。

我拍著手道:「喂!認真喇!唔好夢遊。」

郭左杰上前助攻,給對方打突撃,我嚷道:「喂!閘呢?上前助攻,畀人攞咗波,就快啲回防啦!」
陸泳祥盤球時,我嚷道:「喂!姚少、阿原唔好望啦!走入去,幫阿祥拉開啦!」

陸泳祥作出中距離射門,把球打偏,我嚷道:「唔好浪射,姚少個位,你傳入去,佢就單刀啦!」

林海原盤球過了一個對方球員,我嚷道:「右邊空晒喇,畀啦!欸,你又死扭,人地都回晒防喇!」

姚智風盤球時,我道:「喂!唔好死去,去唔到傳返後,唉!你去埋啲死位,又何苦呢?你…仲帶埋出界。」

對面一個突擊,對方球員快放,我嚷道:「keeper,出嚟清波,快啦!唔係就要開追悼會啦!」

對方球員扭過了陳依官,射進了空門。

「唉!依官,你快半秒出嚟都清到波啦!」

此時,牆邊有人喊道:「跟隊。」

輸了一球的我們無奈地走出球場,我道:「哦!一分好快嘖!不過下場,我地啲位打番好啲,唔好咁亂,對面好渣姐,我地輸埋啲大意波。」
霍去登一字一頓地道:「唔—踢—喇!」

我詫異道:「吓!踢咗廿分鐘唔夠就唔踢?好無癮喎!」

我打量其他人一眼,發現其餘六人均神色不善,林海原不滿道:「大鳩志,你咁叻你踢埋佢啦!」

陸泳祥沉著臉道:「係囉!你自己一個人跟隊囉!」

姚智風亦扳起了臉孔,道:「大鳩志,你頭先把口未停過,你用把口踢波架?」

我道:「唔係,我只係…」

霍去登道:「唔踢喇!小西上你屋企打拳皇啦!」

未幾,他們全都走了,我瞥了球場一眼,自己亦離開了,雖然我還想繼續踢,但一個人是不能夠跟隊的。

我多次致電到石梨貝的家,都是沒有人接聽,我並不是找誰,而是希望家裡沒有人,可以讓滿頭大汗的我回去洗澡。

我收拾好東西後,便從安捷街徒步走回家,回想剛才自己的行為,亦覺得惹人討厭,自己之前亦非用嘴巴踢球的人,可能最近諸事不順,個人脾氣有點暴躁吧!
當經過石梨街時,有人從後踢了我一腳,這一腳踢得我有點兒痛,我回頭瞧去,一名一頭金髮、不足一米六的北葵學生站在我五步處。

我感到詫異,我並不識認識對方,依稀記得剛才我從球場離開時,他便已經跟隨在我身後,他為什麼突然襲擊我呢?

正當我想開口問個究竟時,他搶先一步開口,道:「我屌你老母啊!」

他問候完我娘後,立時轉身狂奔。

本來今天踢足球被人排擠,我已經不爽了;然後被不知從那裡冒出來的金毛豆丁踢了我一腳,我更加不爽;他踢完我一腳,還問候我娘,我更加是極度不爽。

我怒喝了一聲:「仆街!」後,立時朝他的身影追去。

我心想:「你個死臭飛,畀我捉到你就剃光你個死人頭,再擰甩你個屎坑嘴。」

我揹住書包,手挽紙袋,而對方輕裝上陣,儘管我已經拚命追趕,還是讓他領先我三四個身位。

他走到了8座,拐了一個轉角處,當我亦跟隨其後轉個彎時,我倏地收步。

那名金毛的北葵學生氣喘噓噓地瞧著我,他嘴角上揚現出了一個奸計得逞的笑容。

我神色凝重地瞧著他身後的四人,四人中的其中一人,是一張熟悉的臉孔,他就是南乳。

手持木棍的南乳,眼神流露出仇恨,嘴角扭出了一個猙獰的笑容。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞