(校園、穿越、奇幻)今年我三十三歲,回到了1998年(2)

1001 回覆
163 Like 6 Dislike
每日一推
推多次先
好耐無見房沙展

文呀
文啊大鳩志
快將突破廿萬字的慶祝彩蛋——未來方針

某天,我和楊鳳瑤、柳豔、呂靜宜吃完午飯,步行回校,途經麥噹噹,看見人山人海堆在門前。

我們四人均感奇怪,面面相覷,柳豔奇道:「咩事咁多人嘅,『小老味』個熱潮唔係完咗咩?」

楊鳳瑤皺著眉,糾正道:「學姐,係史露比啊!妳講嗰三個字係粗口嚟架!」

柳豔掩著嘴巴呵呵笑道:「對唔住,一時改唔到口啊!」

我們走前一點湊熱鬧,我發現聚在門口的都是熟悉的臉孔,有陸泳祥、陳依官
黎早強等4D班同學。

我問道:「喂!黎早洩,你地喺到做咩啊?」

黎早強一臉興奮道:「喂!嚟咗喇!大鳩志。」

我詫異道:「吓!咩啊?依度發生緊咩事啊?」

黎早強道:「吓!我以為你知道嗰個人嚟咗依度專誠趕過嚟添!」

「嗰個人係邊個啊?名人嚟架?咁巴閉!」

站在一旁的陳依官眼神流露出崇拜仰慕的神色,道:「佢高傲,但係宅心仁厚;佢低調,但係受萬人景仰。」

呂靜宜一臉驚喜道:「昇爺?昇爺嚟咗?我好鍾意睇佢做戲架!我地去睇下,可唔可以問到佢攞簽名?」
此時,我居然瞧見游大輝,我立時喚道:「瀨…游大輝!」

游大輝別過頭來瞥了我一眼,一臉陰霾的他,道:「城隍廟,嚟咗嘞!」

「游大輝,你今日唔駛返學咩?你間學校喺葵盛喎!你嚟依度做咩啊?」

游大輝咬牙切齒,道:「我今日係嚟報仇架!係條友攪到我…細過瀨屎架~嗚~」

游大輝說到後來聲音有點哽咽,我訝道:「吓!大輝,乜原來你細過遭遇到啲…咁難以啟齒嘅事,原來你之所以瀨…係因為有啲咁慘痛嘅經歷,做兄弟嘅,我…一定…唔會周圍同人講。」

楊鳳瑤問道:「成皇志,依個係你個FD啊?」

我壓低聲音道:「唔係,只係一位好耐無見嘅小學同學,我地唔係好熟架!」

我們慢慢移向前,瞧見了一張又一張熟悉的臉孔,有吾萬達物流有限公司的大部份員工,好像周小姐、聰哥、Ken、Joe、米仔等人

呂靜宜訝道:「吓!居然連學校嘅老師都嚟齊咁濟,昇爺嘅魅力真係沒法擋,有李老師、馮老師、MISS LO、丁老師…」

楊鳳瑤拍了前方的男生一下,道:「喂,你咪係牛辸明,你退咗學去咗邊度讀啊?」

牛辸明別過頭來,臉現驚恐的神色,輕聲道:「殊,唔好咁大聲啊!」
我瞧見牛辸明躲在人群裡閃閃縮縮的樣子,好像在逃避什麼似的,遁他的視線看去,立時明白到他這樣做是什麼原因,原來拳佬四兄弟亦混在人群裡。

此時,飯桶武和矮仔文不知從那裡走出來,兩人涕淚縱橫,抱住牛辸明,道:「大佬,你去咗邊啊?我地好掛住你啊!」

牛辸明愣了片刻,才結結巴巴道:「吓!我…我幫公司做野,公司想係大西北插旗,要搵個又打得又有腦嘅人過去,咁就派咗我過去囉!」

飯桶武指著另一邊道:「大佬,阿公斌仔哥係嗰邊啊!你駛唔駛去打個招呼啊?」

牛辸明聞言大吃一驚道:「千祈唔好。」

我們四人繼續向前擠,居然碰見了阿婆阿公及五舅父一家人,我訝道:「阿婆、阿公,你地都嚟追星啊?」

阿公怒道:「我地嚟投訴。」

「吓!投訴?投訴啲咩啊?」

阿婆細細端詳著楊鳳瑤等人,問道:「阿志,依三個女仔邊個係你女朋友啊?」

我瞧見她們三人臉上有些靦腆的神色,問道:「阿婆,妳覺得佢地邊個好啲啊?」

阿婆細看了一會,道:「嗯,各有各好。」

「咁,不如娶晒返去服侍妳老人家。」

三姝霞燒雙頰異口同聲啐道:「你痴線架!」

我道:「講笑嘖!唔係唔玩得呀?」

我們艱難地步上樓梯,此時前方傳來一陣搔動,有人喊道:「有人暈低咗啊!」
感謝 好文 已bookmark 紙言

樓主個故仔好有電影感 可以拍成電影
即係邊個
推多次先
有人喊道:「讓開啲,唔好咁多人圍住。」

我發現倒在地上的原來是陳慧琼,久違了的白無常醫生和鄭綺雲在替陳慧琼急救,白無常醫生拍打著陳慧琼的臉,問道:「喂,妳見點啊?」

臉色發紫的陳慧琼指著自己的喉嚨,站在一旁的管佳莉與曾倩萍,道:「佢頭先一口氣擺三個巨無霸入口度,哽親啊!」

這時候,我被人推了一下,腳步踉蹌的我,不小心一腳踏著陳慧琼脹鼓鼓的肚子,她如鯨魚噴水般朝天噴出一堆巨無霸的碎片,這些巨無霸的碎片受地心吸力的影響,變成了巨無霸雨點灑落,其他人見狀紛紛躲開,我們四人趁勢走上樓梯。

我碰見了爸爸、肥佬陞與青雲,由於我們還未和好,所以我對他視而不見。

再走上一點,遇見了阿興和榮仔,我詫異道:「咦!你兩隻野都嚟咗啊?」

榮仔一臉憂心道:「志哥,我好耐無見過家姐,好擔心佢啊!上面有個人知道家姐下落,你幫我上去問下佢喔!」
唔係見到南乳咩
「吓!昇爺知道你家姐喺邊?好,我幫你上去問佢。」

我們三人繼續走上前,途中遇到了好多熟悉的臉孔。

我們走了五分鐘,我奇道:「妳地覺唔覺得奇怪,點解條樓梯走極都唔完咁,就好似足球小將個球場咁。」

柳豔喘著氣,指著前方道:「前面有個男人,不如問下佢。」

我走上前道:「你好,請問…」

那人聞言轉過身來,我瞧見那人的臉孔立時嚇了一跳,尖呼道:「伊申清。」

柳豔等人亦詫異道:「咦!真係伊申清喎!」

伊申清微笑道:「HI!」

我有點緊張伸出手道:「你好啊!伊申清,我好鍾意聽你啲歌架,啲人話我把聲有啲似你,你係我第二鍾意嘅男歌手。」

伊申清聞言笑了笑,伸出手與我相握道:「係咩?咁你最鍾意嘅男歌手係邊個啊?」
即係邊個

+1
「佢依家好似未紅,但遲啲佢會成為亞洲天王,仲紅過你,不過你都好巴閉,四大天王之後,你就係香港樂壇一哥,到時得官敬基可以同你鬥下。」

伊申清訝道:「吓!真嘅?我將來會咁勁,但係你講嗰個亞洲天王叫咩名?」

我茫然地瞧向前方,喃喃道:「佢叫鄭輪,嚟自寶島,可以話係對華語歌做出革命性嘅影響。啊!仲有啊!伊申清,你要小心你嗰半邊波子,因為佢未來可能會遭受重創,你都係睇緊啲啦!」

伊申清聞言雙手不禁按住自己的命根子。

前方那個背影很熟口面,難道是…

當我逐漸接近那人的時候,瞧見那人在手舞足蹈地搖擺著身體,他以含著鐵蛋的聲調哼歌。

「WOW~屌,超屌。」

我喊道:「鄭輪,你真係鄭輪。」

那人轉過身來,打量了我一眼,現狐疑的神色,以普通話道:「嗯……你認識我,不會啊?」
等等
5係要比人打咩
加插特別篇輕鬆下,星期四完,之後接返故事

待續
訓撚左係醫院發夢?

仲以為有得睇怒打臭飛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞