[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
三哥
阿爸望一望包餅,又望一望我。

「衰仔……唔怪得知食得晒兩罐餅,原來你偷偷地換走晒!」阿爸說,

「唔係呀!我今日開始唔知點解開咩餅都會變成呢啲餅呀,所以先會上堂俾人捉咋!!」我一口氣釋放心入面嘅慌亂,

兩老呆咗咁望住我,雖然佢哋聽得明我講緊乜,但我肯定佢哋唔明白我嘅意思,畢竟我嘅假設太過匪夷所思,呢啲咁硬膠嘅情節愛回家都唔做啦!

為咗令佢哋信服,我衝入廚房拎咗一盒阿媽買嚟拜年用嘅藍罐曲奇出嚟,當場拆開藍罐上面封條,仲喺佢哋面前打開個蓋。

原本由上至下左至右整齊排列嘅圓型曲奇唔見晒,除而代之嘅係由圓形、長方形、正方形組成嘅什餅。

「犀利喎!個魔術好冇破綻呀,但係橫掂都係變,點解唔變啲貴啲嘅餅呢?」阿爸依然以為我喺度講笑,

「唔係魔術嚟㗎!!我都控制唔到㗎!」我氣急敗壞說,

阿媽冇出聲,佢伸手抽起上層嘅餅,然後一揭,發現下一層啲餅都係變晒做嘉頓。

「你唔係以為你換走晒嚟變魔術就唔使食下話?」阿媽斜眼望向我,

對於仔女嚟講,最難受莫過於自己鼓起勇氣講真話,但父母只當你發噏瘋,情急之下我隨手拎出一盒全新未拆封嘅餅乾禮盒,喺阿媽未嚟得及阻止我之前,我就大力扯爛包裝一口氣將佢打開。

果然,無論包裝上面標誌住咩朱古力餅乾都好,一打開就會變晒做嘉頓家庭什餅。
in 三哥 we trust
跟住阿媽係咪會講 「點解嘅!」
新年流流有三哥故睇真係寧舍有氣氛
Lm
上年就金莎 今年就嘉頓雜餅 下年會唔會係杏仁糖
btw,睇住三哥故過年真係好正
三哥
三哥 三哥 三哥
嘉頓雜餅已經第二次啦,第一年都係嘉頓
老母隊草
仲以為掉完啲餅跟住又過年
其實我唔知三哥到底出咗幾多作品 上google有好多都搵唔到
LM
lm
鬼故嚟
live 左
嘉頓狙擊手
原本想忍住唔睇,最終都係live咗
懲人節啊三哥
三哥
三哥 幾時再出書
崩潰未 全部都係嘉頓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞