[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
lm
三哥!!!
三哥
三哥
等你好耐啦三哥
「仆你個街呀!」我忍唔住叫咗出嚟,

班房一陣死寂,我聽到老師都冇講嘢就已經知道大事不妙,眼角偷偷一望,果然見到大半班呆咗咁望住我,英文老師臉上仲掛住令到我心寒嘅笑意。

「唔知我教緊邊個生字令你發到呢個音呢?串嚟聽下呀!」

「P....O.....N..........」

結果放Lunch我就要去見訓導主任,訓導主任一路食住盒叉雞飯一路鬧,直到Lunch時間結束,我無啦啦俾人鬧到一面屁,連飯都冇得食就要去上下一堂,仲要俾班同學瘋狂恥笑我戇鳩,好彩都仲有兩條友比較有人性,見我咁慘就俾咗兩包芝士餅我食。

我垂低頭偷偷地放塊餅入口,然後一咬,一陣檸檬味喺我口中爆開,我雙眼瞪大,包裝上面明明係英文寫住芝士夾心,但係一食竟然又變做嘉頓嘅檸檬餅,我隨即諗返起夢入面古怪大叔講嘅嘢,背後即時生出一陣涼意。

「點呀梁同學,櫃筒收埋啲咩令你咁驚訝呀?」老師發現我嘅異常舉動,

「阿sir……你……試下食呢塊餅呀……」我呆若木雞咁俾包餅老師食,

「唔……係檸檬餅喎,我細個都成日食㗎。」老師拎起一塊放入口,

「唔係呀阿sir……你睇下包裝紙先啦,佢寫住……寫住芝士味㗎…!」我把聲忍唔住震起上來,

「真係喎……咦咁得意嘅?咁冇辦法啦,呢個時候你唯有去見一個人。」老師皺起眉頭,

「係邊個呀?」

「訓導主任呀,請我食塊餅就冇事,你估你係特首呀?」

=========================
邊個主任訓左係到呀?
睇完一篇先知三哥
跟住一齊shout
三哥 三哥
lm
留名
今年拜年終於有嘢睇
又黎
早左入黎
三哥
Lm
三哥
三哥
嘉頓幾好食啊
新年一定要睇三哥
三哥
lm
嘉頓一開始係電視賣廣告,三哥就會出雜餅故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞