[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
「係呢,我個衰仔佢平時上堂係咪好曳㗎?有冇成日掛住騷擾女同學呀?」阿媽好似估到我諗緊乜,冷不防就射一枝冷箭,

「冇呀冇呀,不過有時會……亂講嘢咁囉!」女班長掩住嘴笑,

我冇諗過過年都可以見到女班長,就算俾阿媽借啲意抽水都完全影響唔到我嘅心情,之後所有義工分組行動,阿媽竟然俾機會我同女班長兩個一組,嗰一刻我差啲就想大唱「世上只有媽媽好」。

我同女班長兩個人去到老人院嘅房間,送一啲賀年禮物之餘仲同公公婆婆傾下計,住喺呢度嘅老人家好多係冇小朋友或者獨居嘅,所以見到咁多人嚟拜年都好開心,仲係咁捉住我哋講故仔。

我哋去到一個房號,老人院嘅代表話呢個婆婆平時好少講嘢,叫我哋派完禮物寒暄下就得,房入面嘅婆婆坐咗喺度睇電視,態度定確係比其他老人家冷淡。

「新年快樂呀婆婆,祝妳身體健康萬事如意!」女班長搶先破冰,

婆婆點點頭,接過禮物之後派兩封利是俾我哋,但似乎冇特別想講嘢,然後佢望一望盒朱古力,竟然將盒嘢俾返女班長。

「你攞去啦,阿婆唔食朱古力。」婆婆好簡略咁講,

「咁呀,不如試下呢個朱古力餅呀,幾好食㗎!」女班長換另一盒出嚟,

阿婆擰擰頭,推開女班長隻手表示唔要,點知女班長拎唔穩差啲成個盒跌埋,我反射動作過去幫佢接住,但係一掂到個盒已經心知仆街了。

「不如我擺喺度,婆婆你肚餓可以拎嚟食下喎!」女班長發揮佢驚人嘅毅力,

「算啦……婆婆唔想食咪由佢囉……」事到如今,反而係我唔夠膽放低手上嘅盒,

可能婆婆都唔忍心再拒絕女班長嘅好意,佢輕嘆口氣點點頭,話開出嚟大家一齊食。

「咁客氣㗎哈哈,呢盒跌過可能碎呀,出去換過盒俾你呀婆婆!」我即刻搵理由想退出房間,

「唔使,唔緊要。」婆婆搖搖頭,堅持叫我放低,

呢個時候我冇辦法再頂落去,唯有硬住頭皮將盒餅放低,然後女班長幫手打開盒餅,搞到我完全唔敢睇接下來會發生嘅事。
我都等緊
阿婆都中咒
新人留名

咁就live咗 三哥新年事事如意
辛苦三哥bb年初一都俾文了
燈神呢
屌又live
什餅鈎起啊婆舊日時光
阿婆會唔會將成世人儲落未講過既野用粗口發泄出黎
原來佢同男主有相經歷
但因為佢無jj
同嘉頓神過到電!
三哥我愛你
勁過五餅二魚
Btw幾時有直入式廣告
留名
F5㩒到爛喇

係咪想搞到三哥唔出文
講還講
唔好貼
我搵唔到鏢局
留名
又live左
LM
LM
唔好貼個本呀
上年有人一貼三哥就完左個故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞