[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
Holland威呀
呢幕好有畫面感
三哥
三哥送舊年~
好好笑啊仆街
老豆先係主角
三哥
三哥
呢段好撚正
好正呀三哥
留名支持
一家三口搭上地鐵,我全程都喺度思考緊自己身中嘅詛咒,搭車期間我冇乜出聲,搞到阿媽反而覺得奇怪。

「點呀你係唔係身體有咩唔舒服呀?」阿媽問,

「唔係呀我喺度諗緊,其實……我中嘅好似唔一定係詛咒…」我認真回答,

「係囉,話唔埋遲下直接變啲錢出嚟呢!」阿爸講笑話,

「你點做人老豆㗎!下下講錢咁市儈,一陣教到個仔好似你咁就死啦!」阿媽反咗下白眼,

「似我佢執到啦,娶到個靚老婆返嚟!」阿爸笑說,

阿媽不知幾受落,口裡說「死佬」,臉上又笑到四萬咁口,而我例牌冇理兩位長老耍花槍,低頭喺YouTube搵一段影片。

「你哋有冇聽過陶瓷娃娃嘅故仔呀?」我舉起部電話,

「哦,咩公仔會自己返嚟嗰個鬼故?」阿爸說,

「唔係呢啲老餅嘢啦,係網上面嘅潮文改版!」我難掩臉上嘅興奮,

父母茫然嘅反應早就喺我預計之中,我打開一段「陶瓷娃娃」嘅潮文聲畫版,等佢哋可以明白我講乜。

相傳一對受詛咒嘅陶瓷娃娃會死纏住宿主,無論佢點樣賣走佢哋都識得自己返屋企,潮文主角就利用呢個特性不斷上網bid走對公仔,再等佢哋自己返嚟,如是者重覆N次就賺到咗第一桶金。
「叻仔!冇辜負你老豆我嘅良好基因同埋一番栽培!」阿爸已經立即明白我想講乜,

「唉……真係似足你呀,成日諗埋啲屎橋……」阿媽都估到咩事,

我嘅立論非常簡單,無論我掂到咩餅都會變嘉頓什餅,咁如果我收一堆過期或者大陸平價冒牌貨返嚟,將入面變晒做什餅之後再轉售圖利,咁我呢個冇成本嘅「詛咒」咪可以令我變成生產餅乾最快速嘅人肉機器?

「我橫掂都唔知點樣解開詛咒,咁不如抓緊呢個發展機遇,賺返筆好過啦!」我半帶激動咁講,

「好!果然係我嘅乖仔!」阿爸老懷安慰咁猛拍我膊頭,

「唉我冇眼睇呀,你兩仔爺玩飽佢啦。」阿媽一臉不以為然,

返到屋企,我同阿爸搵咗一堆過期餅出嚟,當我雙手一摸之後,裡面放到霉霉地嘅餅就變晒做新鮮鬆化嘅什餅,我同阿爸都忍唔住大聲歡呼,仲喺度諗計點樣將啲餅重新包裝出售。

我哋傾到興高采烈,準備初二拜完年就去實行大計,就喺同一個夜晚,當我瞓著咗之後,我竟然又夢見自己去咗巨型餅罐入面,然後全身紅噹噹嘅嘉頓之神就出現喺我面前。
出一次文就live一次
lm
lm
多謝三哥係新年帶黎歡樂
三哥 三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞