[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike

三哥,一早同你拜年
祝你文筆啲墨水同荷包啲錢
好似香港雨季水塘啲水咁
常滿吖
新年有三哥故陪住過年,咁先叫香港既新年
「係喎……唉……唔知荷蘭餅有冇荷蘭味呢……」我一臉愁眉苦臉,

「唉……阿爸冇用啦……你快啲問下姑丈可唔可以請你食當見識下啦……」阿爸長嘆一聲,

呢句說話令姑姐姑丈大為受落,仲即刻大大聲話自己平時份人有幾慷慨幾樂於助人。

「嗱姑丈不嬲好顧家,有好嘢梗係益自己人啦,嚟嚟嚟,一齊見識下!」佢一路講一路猛拆開包裝,

緊張嘅時刻到啦,我伸手摸住盒荷蘭朱古力曲奇餅禮盒,然後慢慢將個蓋打開,姑姐同姑丈坐喺我對面,兜口兜面睇住其他屋企人望住盒餅嘅反應,蓋一打開,所有人嘅表情由不耐煩變成驚訝再變成滿臉笑意,阿爸驚忍唔住笑即刻垂低頭扮咳。

「嘩……」我拎起一條威化餅,「荷蘭啲威化餅好骨緻喎…」

「仆你個街,什餅嚟嘅喂!」

「唔係呀,荷蘭威化餅,Holland威呀……」阿爸笑到把聲都震埋,

阿叔聽完忍唔住,「噗」一聲笑咗出嚟,連鎖反應之下,全部人同時大笑起來,姑姐同姑丈即刻臉上變色,姑丈搶盒餅返去一睇,入面竟然全部都係嘉頓什餅。

「冇理由㗎!點解會咁㗎!」姑丈見狀大驚,

「幾好呀,我好耐冇食呢個餅啦!細個成日食㗎!」阿叔邊笑邊拎起舊椰圈,

「係呀,阿妹好中意食呢個威化㗎嘛!」阿爸笑住講,

姑姐姑丈當堂靜晒,終於有一年能夠令到呢兩位麻煩長輩安靜少少,屋企人前所未有咁融洽,係姑姐坐唔安落要搵啲藉口急急腳同姑丈走人。

估唔到什餅都可以有咁有意義嘅作用,相信我嘅詛咒一定解開咗……就奇嘞,我求其開包Orea,一打開依然係三塊嘉頓餅,好明顯嘉頓之神要我領悟嘅道理並唔係呢個。
===============
Holland 威
三哥
好正呀,三哥
食女神餅流馬尿嗰度好有周星馳feel
又live咗啦三哥
三哥,新年快樂
小明幾時出黎拜年?
仆街 live左
[size=7]「唔係呀,荷蘭威化餅,Holland威呀……」 [/size=7]
「唔係呀,荷蘭威化餅,Holland威呀……」阿爸笑到把聲都震埋

holand威
好正
未睇先正評! 三哥
holland威
好撚正
留名
Holland威
live左
抽埋荷蘭叻同Royal級
留名正評
lm
三哥
仆你個街什餅嚟嘅喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞