[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
其實貼圖唔係主因,主因應該係班友瘋狂恥笑
三哥求下你出快啲
「咦?」

女班長發出驚呼聲,我更加唔敢望埋去,都唔知阿婆婆會唔會以為新年流流我哋兩個夾埋整鬼佢。

「呢個係……」婆婆好驚訝咁拎起一塊餅,

「肯定係搞錯咗啦!等我出去換先!」我講完就想拎走盒餅,

婆婆伸手制止我咁做,我愕然望向佢,發覺婆婆竟然係好開心咁望住盒什餅,原來冷淡嘅表情仲流露出一絲絲嘅笑意。

「阿婆以前……細個就係食呢個餅㗎……」

普普通通一塊餅竟然令婆婆態度大變,仲講起好多以前嘅故事。原來現年八十幾歲嘅婆婆細個最中意嘅零食就係嘉頓嘅餅乾,佢經歷過抗日時期,當時嘉頓廠房搏命生產俾抗日軍人食嘅餅乾,日治時期仲俾日本人破壞過廠房,所有事情都喺佢眼皮底下發生。

由童年到長大成人拍拖結婚,當時嘅人生活質素冇而家咁高,能夠選擇嘅嘢食都唔多,所以嘉頓餅就係過去幾十年香港人嘅共同回憶,簡單一塊餅卻可以令阿婆回顧佢一生嘅喜與悲。

(我真係冇收嘉頓錢)

我同女班長坐喺度聽咗好耐故事,明明發生喺我哋生活嘅香港,一切卻係如此遙遠,直到阿媽過嚟搵我哋,原來義工活動已經差唔多完結,臨離開前婆婆好開心咁多謝我哋,彷彿呢盒什餅就係佢收到最好嘅禮物。

離開老人院之後,我同女班長告別,阿媽帶我去其他親戚度拜年,我突然有個諗法,同阿媽講完之後佢都覺得非常好。

既然我冇辦法解開呢個詛咒,但係對於某啲人嚟講,或者呢個懲罰可以化作一種祝福。

=======================
你咁講我出又唔係唔出又唔係 新年流流不如求過第二啲啦
阿爸之前同我密謀賺錢,所以搵定一啲平賣過期餅嘅地方,我哋一家三口一次過買咗廿幾盒餅,搞到個店員以為我哋神經病,再三強調呢啲餅已經過晒期。

通過我嘅詛咒,呢廿幾盒餅全部「翻新」成什餅,我哋將餅乾重新包裝成一袋袋透明袋,好似啲傳統麵包鋪賣嘅咁樣,之後一家人去到深水埗、北角等等比較多無家者嘅地區,將呢啲餅派發俾佢哋,當係慶祝新年嘅小小心意。

截至2015年,香港無家者數字逾1600人,而且每年不斷上升,「無家者」包括露宿者、麥當勞難民同埋居住政府收容中心嘅人士,由於食環署或者某啲地區嘅區議員會驅趕露宿者,雖然數字上露宿人數下跌,但總體無家者其實不斷增加緊。

當我哋將餅乾送俾無家者嘅時候,佢哋臉上並無喜悅,農曆新年應該係同屋企人喜慶嘅日子,但對佢哋嚟講就毫無意義,因為佢哋想要嘅,只係重新掌握自己生活嘅機會。

相比之下,我嘅煩惱係幾咁微不足道,零食唔好食、女神包餅咩味、上網追故又冇文,原來我只係一個身在福中不知福嘅細路……

「喂細路!」

一個拎住啤酒嘅阿叔叫住我,仲招手叫我行埋去。

「人仔細細,印堂發黑喎,搞乜咁大鑊呀!」阿叔笑住咁望實我,

我聞言大驚,呢位著到好街坊嘅阿叔擔住口煙搖住啤酒,但係個樣就同其他人好唔同,有股自然散發出嚟嘅氣勢。

「阿叔,你……點解咁講呀?」我忍唔住問,

「哦,瞓街只係我嘅興趣,其實我本身都有涉獵下面相學呀風水學等等,見你咁好心地,唔啱贈你兩句呀?」阿叔說,

「好呀!阿叔,你覺得我點呀?」我彷彿見到救命稻草,

「你份人係點我就唔知,但睇你屋企人關係都幾好。」阿叔扯一大口煙,

「好準呀!你點知我屋企人關係好㗎?」

「唏,頭先見到你老豆老母㗎嘛!」

「哦咁樣樣……」

「不過最近遇到啲凶險喎,雖然暫時未有性命之憂,但拖落去就唔多掂喇!」阿叔突然語氣變得認真,

「咁……咁……有冇方法化解?」我心怦怦狂跳,

「贈你兩句啦,聽住嘞!」阿叔乾掉手中啤酒,

我暗吞一啖口水,好認真咁爭在未搵嘢抄低佢。
live again
三哥
句disclaimer

三哥
重諗緊今年主題係乜,原來係無家者
三哥好野
要鳩得黎好笑,重要有意思,提醒大家節日重有群需要關心既人
係三哥!
live咗
live咗
三哥 啪啪啪 啪啪啪 啪啪
#530呢段真係正
in 三哥 we trust
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞