[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
三哥
放餅碎入口變什餅,將啲餅整碎,周而復始。
食咩都變餅 不如死左去算
有得解脫又唔肯
Live咗
忍左一日追曬了 三哥新年快樂
嘉頓神惱羞成怒
放餅碎入口變什餅,將啲餅整碎,周而復始。

真正嘅五餅二魚
三哥
holland正呀
抵死
推下先
正又有故
Live
三哥幾時出陰目第四集啊
Live
三哥報到
無論係叉飯、雲吞麵、意粉、蛋糕定係香口膠,所有食物一放入口咀嚼就會立即變成什餅,因為我毫無悔意甚至想利用詛咒搵錢,嘉頓之神就將懲罰進一步升級。

阿爸同阿媽開始覺得事情有啲嚴重,話晒我都仲係青少年,日日三餐淨係攝取什餅,好快我就會成為第一個食餅乾食死嘅人。不過,呢個問題既冇辦法睇醫生,亦都唔知可以搵邊個求助,於是阿媽晨咁早帶咗我去黃大仙,嘗試求下神仙打救我。

黃大仙迫滿嚟上香嘅人,簡直就好似搭東鐵線想落車咁款,搞咗成粒幾鐘,到我走嗰時已經全身都係燒香嘅味。

「點呀得唔得呀?」阿媽俾咗啖包我咬,

「求一求就得,咁我唔使溫dse啦!」我苦笑回答,

其實阿媽都不存希望,但難免都有點兒失望,佢硬係覺得同做善事有關係,於是不停周圍問朋友,仲俾佢搵到一個同珍惜食物有關嘅活動,原來過年有團體去孤兒院同老人院做探訪,順便派下賀年糖果同禮盒俾佢哋,阿媽托朋友關係臨時報名,阿爸話要留喺阿嫲屋企打麻將,於是阿媽就同我一齊去咗參加。

原來過年做義工嘅人比想像中多,我換上一件紅色衫之後就跟住大隊入咗去老人院,我啱啱行入老人院,就感覺到有人拍我膊頭,我拎轉頭一望,發現竟然係女班長!

「原來你又嚟做義工呀?之前簡介會唔見你嘅?」女班長側頭望住我微笑,

「係……係呀為善不甘後人呀嘛!呢啲事梗係低調啲好啦!」我感覺到臉頰一陣熱辣辣,

「係呢……嗰包餅……味道還可以嗎?」女班長突然半帶嬌羞咁問,

呢句說話刺中我死穴,我強裝鎮定大力點頭,連阿媽原來就企咗喺我身後面我都唔知。

「甜咗些少,曲奇餅啡糖白糖比例好重要㗎。」阿媽突然乾咳一聲,

女班長即刻好有禮貌同我阿媽打招呼,仲大問整餅秘訣,我阿媽講到頭頭是道,但係佢其實成日睇YouTube咩Jamie Oliver呀Gordan Ramsay呀扮學煮嘢食,實則我同阿爸根本連光酥餅都未見過佢整。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞