[突發]新年流流,我中咗嘉頓之神嘅詛咒

755 回覆
1961 Like 42 Dislike
「阿爸,阿爸!你餵我食呢包餅呀!」

我放學喺學校足足用咗幾分鐘時間,利用工具將女班長包曲奇放入書包,只要唔直接掂到包餅就果然冇受詛咒影響。

等到阿爸放工返嚟,我懇求阿爸幫我拎包餅出嚟,我都未講咩原因,佢諗一諗日子再望下包餅已經估到係咩事。

「想當年呀,你老豆我讀書嗰時人稱……」

「唔好想當年啦老豆!求下你餵我呀,我唔敢掂呀!」我幾乎係眼泛淚光,

阿爸默默點頭,拎咗其中一塊餅出嚟放入我口,我閉上眼睛幻想係女班長親手餵我,然後輕輕咀嚼女班長特登親手整嘅特別心意。

一行眼淚輕輕喺我臉頰滑落,阿爸搭住我微震嘅肩膀。

「椰絲味定檸檬味呀?」阿爸長嘆一口氣,

「椰絲味呀……」
sad到
兩仔爺相對無言,阿媽呢個時候喺廚房行出嚟,望住我哋莫名其妙唔知搞乜,佢行埋嚟極速伸手拎咗塊女班長愛心曲奇,一啖就食晒成塊。

「嘩……咁鬼甜嘅……」阿媽居然仲皺晒眉頭,

「你做乜呀!仲刺激個仔!」阿爸即刻拎走包餅,

女神包餅只係剩返兩塊,我用衣袖抹走眼淚,同時感覺到一股前所未有咁大嘅動力。

「阿爸、阿媽,我一定要喺包餅變壞之前解開詛咒!!」我好激動咁講,

阿爸捉緊我表示全力支持,但係阿媽就好似見到兩個精神病人咁,搖搖頭入返去煮飯。

我積極上網尋找任何蛛絲馬跡,但係無論我點搵,最多只係見到咩什餅攻防戰嗰啲鳩嘢。努力兩日都唔見有咩進展,唔經唔覺已經到年初一,我又要跟住父母周圍去拜年,少不免就要俾啲姨媽姑姐問長問短。
「仆街啦……你俾嘉頓之神懲罰呀……」
個老豆講嘢好好笑
最多只係見到咩什餅攻防戰嗰啲鳩嘢

笑到仆街
Lm
冇陰公 搵老豆喂都搞唔掂
三哥
想問下邊到有前幾年既新年故睇
屌留番個靚名先
今年又有三哥紅罐故
又live
到底三哥同嘉頓有咩仇
三哥
三哥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞